Befria barnen

ANNONS
|

När jag gick i skolan i mitten av förra århundradet hade vår magister två framtidsbilder som han återkommande skrämde oss med.

Den ena var befolkningsutvecklingen i form av den demografiska urnan med en hyggligt bred bas, en tunn midja och en oroväckande massiv överdel.

Urnbasen var vi stackars ungar, många och födda på fyrtiotalet som vi var, midjan våra arma föräldrar som under överskådlig tid skulle försörja inte bara oss utan också den åldrande befolkning som avbildades som urnans överdel och som vi så småningom skulle ta ansvar för.

Den andra bild vi matades med var den växande statsskulden som innebar att vi var och en bar med oss ett antal tusen kronor i skuld som vi skulle betala när vi blev vuxna.

ANNONS

Med dessa nagelbitarvisioner gick vi krumryggade in i en oviss framtid.

Ändå fanns det varken sms-lån eller offentliga vårdgivare som skickade räkningar till oss innan vi blivit myndiga.

Dagens barn möter andra krav. Datainspektionens kartläggning visar att 80 000 barn är skuldsatta med obetalda skolfoton, prenumerationer eller telefonabonnemang som föräldrar tecknat i barnens namn. Hälften av skulderna handlar om debitering för uteblivna besök i vården. Eftersom de offentliga vårdgivarna kräver patienten och inte vårdnadshavaren är det barnen som skuldförs. Obetalda krav går till inkasso där skulden växer med påminnelseavgifter och räntor.

Tiotusentals unga får som artonårspresent beskedet att de inte är kreditvärdiga, inte kan hyra egen bostad, inte skaffa kreditkort eller ens teckna ett eget telefonabonnemang därför att de bär på betalningsanmärkningar som deras föräldrar struntat i att ta ansvar för.

Från årsskiftet blir det enligt lag inte längre möjligt för föräldrar att ingå avtal i barnens namn utan godkännande från överförmyndare.

Riksdagsledamot Jan Ertsborn (fp), Falkenberg, har länge kämpat för en sådan lagändring och kan nu glädjas åt den bättring som kommer. I ett uttalande i går kräver han också skuldavskrivning för dem som redan drabbats. Det är ett rimligt krav.

ANNONS

En lagändring måste också till så att samhället kräver föräldrarna och inte barnen på vårdavgifter.

Barn måste, som Barnombudsmannen kräver, befrias från skulder som annars hindrar deras framtid.

ANNONS