Baka bröd, bullar och biskvier - i långpanna

Bröd i långpanna kanske du har hört talas om, men visste du att det även går att baka biskvier och kanelbullar i långpanna? Ja visst går det! Det finns många fördelar med att baka i långpanna; smidigt, enkelt och dessutom räcker det till många. De allra flesta långpannebakverk kan du baka i god tid och frysa in. Dagens brödrecept har jag valt att kalla ”fenomenalt” just för att det är fenomenalt gott och enkelt. Biskvierna är här smaksatta med apelsinchoklad och citron och kanelbullarna bakas på ett nytt och spännande sätt.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Apelsinchoklad- och citronbiskvier i långpanna (ca 20 st)

Apelsinchoklad- och citronbiskvier i långpanna.
Apelsinchoklad- och citronbiskvier i långpanna. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

200 g mandelmassa

1 äggvita

0,5 dl strösocker

Citronsmörkräm:

250 g rumstempererat smör

2,75 dl florsocker

1 äggula

0,5 dl citronsaft

zest från 2 citroner

Dekor:

200 g mjölkchoklad med apelsinkrokant

20 g mörk choklad

25 g finhackade hasselnötter

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en ugnsform/långpanna (cirka 20x30 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Riv mandelmassa. Vispa ihop alla ingredienser till smeten med elvisp. Bre ut i formen och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.

3. Smörkräm: Vispa smöret fluffigt. Tillsätt resterande ingredienser och vispa samman allt till en len kräm. Bre ut smörkrämen över den kalla kakbotten. Ställ i kylskåp cirka 1 timme.

ANNONS

4. Dekor: Smält mjölkchokladen över vattenbad och bre ut över den kalla smörkrämen. Den lilla mängden mörk choklad kan du smälta genom att lägga i en spritspåse/fryspåse, som du sedan doppar ner i en mugg med varmt vatten. Klipp sedan ett litet hål i påsen och ringla ut över kakan. Toppa med finhackade hasselnötter.

5. Låt hela biskviformen stelna i kylskåp. Skär sedan i rutor och förvara i kylskåp eller i frys.

Tips: skär rutor innan chokladen hunnit stelna helt så går de inte sönder, efter cirka 10 minuter.

Kanelbulle på nytt sätt i långpanna (40-50 bitar)

Kanelbulle på nytt sätt i långpanna.
Kanelbulle på nytt sätt i långpanna. Bild: Marie Lind

Deg:

30 g jäst

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 tsk kanel

0,5 msk vaniljsocker

250 g rumsvarmt smör

1 tsk salt

900 g (15 dl) vetemjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

2 msk kanel

Pensling:

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Fyllning: Vispa smöret mjukt med elvisp i ett par minuter. Tillsätt resterande ingredienser och vispa samman allt. Låt stå.

2. Deg: Smula sönder jästen i en bunke. Värm upp mjölken till cirka 30 grader, häll den över jästen och rör runt. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen i 10 minuter i maskin (eller 15 minuter för hand). Degen innehåller mycket smör och lite mindre mjöl så den blir kladdig (vilket den ska vara!).

ANNONS

3. Ta fram en långpanna/ugnsplåt, den största du har, mjöla lätt och stjälp ut degen. Tryck ut den med händerna till en stor rektangel.

4. Bre på fyllning över hela degen. Vik över degen på mitten och tryck till den igen till en stor rektangel (nu hamnar fyllningen i mitten). Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 1 timme.

5. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme.

6. Vik degen på mitten ett par gånger, för att få in fyllningen i fler lager. Platta till den ytterligare en gång med händerna. Pensla med 1 uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

7. Grädda mitt i ugnen i 35-45 minuter, beroende på storlek på plåten. Degen är färdiggräddad vid en innertemperatur på 94 grader.

8. Låt svalna och skär i önskad storlek. Frys gärna in.

Fenomenalt långpannebröd (ca 25 bitar)

Fenomenalt långpannebröd.
Fenomenalt långpannebröd. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

25 g jäst

5 dl kall mjölk

1 tsk salt

1 msk strösocker

120 g (2 dl) siktat dinkelmjöl

480 g (8 dl) vetemjöl

Lite neutral olja till formen

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen löses upp. Blanda i resterande ingredienser och rör med exempelvis en träslev tills allt är väl blandat. Degen kommer vara kladdig och du behöver inte knåda den.

ANNONS

2. Pensla en långpanna (gärna med höga kanter) med neutral olja. Stjälp ut den lösa degen och platta till så den täcker det mesta av långpannan (den flyter ut lite när den jäser). Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2,5 timmar.

3. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

4. Mjöla lätt på degen och nagga den med en gaffel, ett litet skaft eller liknande för att få små hål lite överallt.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

ANNONS