Nya traditioner. Samhället förändras och därmed förändras även begravningstraditioner, menar Torbjörn Lander, här med den vackra ceremonilokalen på Skogskyrkogården i Falkenberg som bakgrund.
Nya traditioner. Samhället förändras och därmed förändras även begravningstraditioner, menar Torbjörn Lander, här med den vackra ceremonilokalen på Skogskyrkogården i Falkenberg som bakgrund.

Att få sluta som man levat

Kan en begravning se ut hur som helst? Ja, i princip, säger begravningsentreprenören Torbjörn Lander, som tycker att en begravning ska fånga essensen i en människas liv.

ANNONS
|

Torbjörn Lander har arbetat som begravningsentreprenör i 14 år i hemstaden Göteborg. För ett par månader sedan flyttade han med sin familj till Falkenberg, en stad han han känner väl sedan barndomen – en stuga på Skrea strand var det givna sommarnöjet under uppväxten.

Nu återvänder han som yrkesman i en bransch som präglas av traditioner och konventioner. Han är i full gång med att göra i ordning den lokal, där Hallands Begravningsbyrå snart ska öppna. En begravningsbyrå öppen för alla, oavsett religiös bakgrund eller trosuppfattning, betonar han.

– En byrå ska inte ha någon koppling till någon speciell religion, det tycker jag är viktigt.

ANNONS

Torbjörn vill öppna människors ögon för att en begravning kan bli precis så unik och personlig som de anhöriga och ofta även den avlidne önskat men inte trott var möjligt.

– Väljer man en kyrklig begravning är ramarna rätt fasta. Där finns en ritual att följa, och för många är det vad man önskar.

Men de som vill skapa en egen inramning till avskedet av en kär anhörig blir allt fler – på tio år har borgerliga begravningar blivit fyra gånger så vanligt och uppgår nu i storstäderna till ungefär 10 procent.

En helt naturlig utveckling menar Torbjörn, som nu ägnar sig helt åt borgerliga begravningar (eller som han föredrar att kalla det, moderna begravningar), just för de friare formernas skull. Det är mer kreativt och det ger ofta mycket starka upplevelser.

– De är de anhöriga som som styr, och det känns väldigt bra att hjälpa dem att skapa en ceremoni som stämmer överens med den person som avlidit, att personen får avsluta som han levat.

Han berättar om begravningen av en ung man nyligen. Han hade varit musiker och begravningsceremonin inramades av musikinslag där han själv spelade, nerladdade från Youtube och visade på storbild i kapellet. Urnan omgavs av hans instrument och akten blev vacker, värdig och mycket personlig.

ANNONS

– De flesta borgerliga begravningar innehåller musik, diktläsning och en berättelse om personen man samlats för att ta avsked från. Men jag har haft begravningar med bara musik, jag har haft en begravning som var helt tyst, jag har haft begravningar utomhus – inget är rätt eller fel eller omöjligt.

Men finns det inte en trygghet i att veta precis hur en begravning går till? Blir inte gästerna fundersamma hur de ska bete sig på en borgerlig begravning som har en helt egen utformning?

– Jo, jag får många frågor. Om klädsel och allt möjligt. Det är helt naturligt. Men det är inte komplicerat och jag berättar alltid hur ceremonin kommer att gå till.

– Många äldre som för första gången varit med om en borgerlig begravning har efteråt kommenterat vilken gripande upplevelse det var. Där finns inga ritualer att gömma sig bakom, den blir personlig på ett helt annat sätt.

– Det finns till exempel inget som hindrar att man har en begravning en lördagkväll med middag efteråt. Eller att man tar in religiösa inslag, det går alldeles utmärkt.

En annan familj valde att ha begravningen på en båt. Därefter spreds askan över havet och ceremonin avslutades med en måltid ombord.

ANNONS

En gemensam måltid betyder oerhört mycket, menar han. Att träffa vänner och släktingar som man kanske inte sett på länge, prata en stund, känna stödet i sorgen.

– Det skär i hjärtat på mig när jag ser ett begravningsfölje skingras vid graven. Ensamheten blir så tydlig. Vi behöver våra medmänniskor i sådana stunder.

En annan sak han brukar uppmuntra att ta vara på möjligheten till ett personligt avsked, att se den avlidne efter dödsfallet.

– Jag ville själv inte titta på min mamma när hon hade dött. Det ångrar jag i dag. Det har ett stort värde för att verkligen förstå att någon är död.

Torbjörns egen väg in i yrket var inte självklar. Han har jobbat på krogen, som fastighetsmäklare, på konsulat och i skivaffär och dessutom drivit musikklubb.

Så dog hans mor hastigt och oväntat 1995. Hans syster, som arbetar med balsamering i Los Angeles, kom hem.

– Vi satt där på Fonus och pratade om mammas begravning och helt plötsligt hör jag min syster säga ”min bror är intresserad av att börja jobba i begravningsbranschen.”

– Jag begrep ingenting – men ett par månader senare ringde begravningsentreprenören vi talat med och frågade om jag ville åta mig att ta hand om 30 personer vid en begravning. Jag svarade ja.

ANNONS

Därmed var en ny yrkesbana utstakad. Torbjörn fick lära sig branschen inifrån, han fick en mentor som fortfarande betyder mycket för honom.

– Vi träffades ju bara en halvtimme den där första gången, men han såg tydligen något hos mig, eftersom jag fick chansen. Jag har haft oerhörd nytta av alla mina tidigare arbeten, just för den människokunskap det gett.

– Att vara begravningsentreprenör handlar mest om att vara lyhörd och kunna lyssna. Det praktiska handhavandet kan vem som helst lära sig, men mötet med människor är det avgörande.

Av sin mentor fick han rådet att ha något vid sidan om för att orka med. För Torbjörns del blev det musiken – han startade den smått legendariska klubben Romo Nights i Göteborg.

– Att ständigt arbeta med död och sorg är tungt. Man har det med sig. Musiken har alltid stått för glädje och liv för mig och fungerat som en motvikt.

Torbjörn har förstås tänkt igenom hur han själv vill ha sin begravning och skrivit in det i Vita Arkivet. Alla hans vänner och nära anhöriga känner till det.

– Helst skulle jag vilja att det sker en sommardag vid Skrea strand med musik. Inga blommor, billigast möjliga kista – och sedan vill jag att mina vänner och anhöriga går ut och äter och dricker gott och berättar skojiga anekdoter om mig.

ANNONS

Planera. Skriv ner dina tankar om din egen begravning i Vita Arkivet eller något liknande dokument. Det är till stor hjälp för dina anhöriga, särskilt om du hastigt går bort.

Ha inte för bråttom. När någon har avlidit bör man ta sig tid för arrangemangen för begravningen. Tänk igenom hur ni vill ha det, hur delaktiga ni vill vara. Sök gärna på internet, där finns mycket att lära och inspireras av.

Samlas efteråt. Försök prioritera en måltid som avslutning. Dra hellre ner på kostnader för kista och blommor.

En plats att gå till. Att välja en minneslund för den sista vilan kan kännas rationellt. Men tänk igenom hur viktigt det är att ha en plats att gå till innan ni tar det beslutet. Det går inte att ångra.

Det finns flera vackra kapell att tillgå kostnadsfritt i Halland för den som vill ha en borgerlig begravning. Exempelvis S:t Jörgens kapell i Varberg, ceremonilokalen på SKogskyrkogården i Falkenberg (som är tillgänglig dygnet runt alla veckans dagar), S:t Annas och S:t Katarinas kapell i Halmstad.

Vad det gäller kostnader bör man veta att även om man inte är medlem i kyrkan är kostnader för transport, kapell, förrättare, gravplats och gravöppning betalt via skattsedeln.

ANNONS