Asfaltkartellen blev
med åren ren rutin

En tre kilometer lång sträcka av väg 154 fick ny asfaltbeläggning under sommaren 2000. Arbetet utfördes av NCC. Skälet till det var inte att de är bäst eller billigast. Skälet var att NCC:s regionchef hade bestämt sig för att uppdraget var deras.

ANNONS
|

Jobbet på väg 154 vid Köinge ingick i en större upphandling som Vägverket lät göra tillsammans med sträckorna Torup-

Drängsered, Torup-Björkedal, Mårdaklev-Östra Frölunda, Kalv-Möneby och Östra Frölunda-Vallen.

Vägverkets kontor i Halmstad fick in anbud från Skanska, PNB, Vägverket Produktion, Peab och NCC.

En annan upphandling samma år gällde 13 sträckor runt Varbergs kommun. Vägverket fick in fyra anbud men återigen gick kontraktet till NCC som begärde lägsta summan.

I många år har anbudsförfarandet varit ett spel för kulisserna. Konkurrensen har satts ur spel genom att ansvariga på de stora firmorna Skanska, NCC, Peab och Vägverket Produktion gjort upp anbuden i förväg och därigenom ökat de egna vinsterna.

ANNONS

Allt går att läsa i den stämning som Konkurrensverket nyligen lämnade till tingsrätten i Stockholm. I stämningen berättar flera anställda mer eller mindre villigt om asfaltkartellen. En person med 40 år inom NCC säger sig ha känt till det olagliga samarbetet sedan 60-talet.

Den ansvarige utredaren på Konkurrensverket, Anders Gerde, har granskat förhören med nära 60 personer runt om i landet och anser att hela branschen är genomsyrad av kartelltänkandet.

- Vi har hört uttryck som att "det här fick man med modersmjölken". I många fall har man inte reflekterat över att det varit ett lagbrott. Det har varit rutin, säger Anders Gerde.

- Alla tjänade på det här. Man har fått upp prisnivån och det har blivit lättare att planera. Man vet att man får en viss mängd jobb varje år.

En oskriven regel säger att den som har störst marknadsandel i en region tar initiativen till möten och lägger förslag på priser på uppdragen från Vägverket. Chefen för det företag som tilldelas ett visst jobb blir koordinator med uppgift att bevaka andra, mindre konkurrenter som kan tänkas lägga bud.

- Det enklaste var naturligtvis att hota dem så de inte lämnade något bud, i annat fall fick de betala dem lite grann. Det kunde gå till så att de fakturerade någon sak som aldrig utfördes, eller de kunde erbjudas någon underentreprenad eller något jobb vid nästa tillfälle, säger Anders Gerde.

ANNONS

I Västsverige styrdes det mesta av NCC:s tidigare regionchef, en 47-årig man från Uddevalla.

Utredningen visar att han deltog i flera möten i början av år 2000, bland annat på hotell i Växjö och Göteborg.

"Han var duktig på att sköta kartelluppgörelser", säger en annan tidigare NCC-anställd i ett förhör.

47-åringen medger att han organiserat flera möten som slutat med att NCC fått cirka 35-40 procent av marknaden i Västsverige.

En märklig omständighet är att även Vägverket Produktion deltagit i kartellen, vilket ökat kostnaderna för moderbolaget Vägverket.

En man som tidigare var arbetschef med ansvar för Västra Götaland och Halland säger att alla upphandlingar från kommuner är uppgjorda på förhand.

Ibland skulle han ta emot en prisuppgift som koordinatorn för ett visst jobb bestämt att Vägverket Produktion skulle lägga.

"Då brukade jag ställa mig vid faxen och bevaka den tills listorna kom så att ingen obehörig skulle se dem."

Han minns exempelvis att han såg till att Vägverket Produktions pris låg högre än NCC på ett jobb för Ekås vägförening i Kungsbacka. Priset kom på fax från NCC:s platschef.

Exakt hur mycket kartellen kostat beställarna, vanligen skattebetalarna, går inte att räkna ut. Några kommuner säger sig dock ha märkt att prisnivån sjunkit med upp till 30 procent det senaste året.

ANNONS

- Det enda sättet hade varit att vrida om klockan och göra en upphandling i verklig konkurrens. Men inte heller då skulle man få ett svar, för de här bolagen har haft det här beteendet i så lång tid, i flera decennier, att deras effektivitet troligtvis har påverkats negativt, säger Anders Gerde. Han är inte övertygad om att kartellen upphört.

- Vi hoppas givetvis att vi ska ha skakat om tillräckligt för att den här kulturen ska rämna. Men den har pågått under lång tid och det är inte så lätt att upphöra med ett invant beteende.

Sedan samarbetet blivit känt har flera inblandade fått lämna sitt jobb. NCC tillhör dem som sagt upp flera personer, bland andra 47-åringen.

ANNONS