Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aktivitet och stimulans är viktigt för de äldre

Hur vill vi ha det på gamla dar?
Vi har sedan ett och ett halvt år tillbaka vår far på ett äldreboende i Varberg. Där får han god vård och omsorg och han och vi anhöriga känner trygghet. Personalen är mycket trevlig och kunnig och gör sitt allra bästa för att far ska trivas. När vi kommer på besök doftar det, ännu så länge, gott av hemlagad mat. Men vi saknar social, fysisk och mental stimulans. De sociala, fysiska och mentala förmågorna mattas av med åren eller rent av slås ut på grund av sjukdom och hög ålder.
För att upprätthålla de förmågor man ännu så länge har kvar på ålderns höst, behöver man träna kropp, hjärna och själen måste få stimulans. Dessa människor har en gång varit mitt i livet och varit fullt aktiva, precis som du och jag är i dag, men på grund av ålder och sjukdom kan de inte aktivera sig själva. De behöver stöd och en fast och trygg hand som leder dem.

Några exempel på aktivitet och förströelse:
Tv finns och flera har tv på sitt rum men för många äldre är det svårt att hänga med i det allt snabbare tempo tv-programmen visas i. Dagstidning har tills helt nyligen funnits men det är för dyrt och de boende uppmanas att själva prenumerera på tidningen eller prenumerera på taltidning.
Trots att tidning funnits så har få kunnat ta del av innehållet, då tid inte har funnits till att läsa tidningen högt för de boende. Synen blir sämre med åren, en del mister förmågan att läsa och lyssna och få ett sammanhang av det man lyssnat på. Att samtala om innehållet i tidningen eller ett tv-program kräver också personal. Någon har tappat sitt tal på grund av sjukdom, de flesta mister sin förmåga att föra ett samtal när man kommer upp i åren och behöver stöd i detta.

Det finns en stor och vacker balkong där de boende kan sitta under sommarmånaderna och de som har förmågan kvar, kan promenera fram och tillbaka under den varma årstiden men det krävs någon anhörig för att de boende ska komma utanför huset.
Vård och omsorg tar och ska ta tid. Det vet alla som vårdat barn, gammal eller annan. Det måste även finnas utrymme för personalen att aktivera de boende. Det är inga stora insatser vi efterlyser. Vardagsnära aktiviteter i små doser ledda av en trygg hand. Att använda kroppen så gott det går, att få intellektuell stimulans och att ha lust att leva ett tag till. Detta finns det inte någon tid till av personalen med den tätheten eller avsaknad av täthet det är just nu.
Så här vill vi inte att vår far och alla andra gamla ska ha det på sin ålders höst. Och i förlängningen fasar vi över, att vi själva i framtiden ska behöva sluta våra aktiva liv på detta sätt.

Vi vill ställa en fråga till ansvariga politiker och tjänstemän i Varbergs kommun:
Vilken målsättning, förutom omsorg och vård, finns det för äldreomsorg och personer boende på vårdboende i Varbergs kommun?

Gunilla Tjärnmo
Varberg

Norma Tjärnmo
Helsingborg