Äntligen!

ANNONS
|

Äntligen sägs det tydligt och klart från statsminister Fredrik Reinfeldt. Sverige skriver under avtalet mot klusterbomber. Det innebär att Sverige måste sluta utrusta Jas Gripen med Bombkapsel 90.

En klusterbomb är inte vilken bomb som helst. Dess hölje kan innehålla hundratals mindre splitterbomber som sprids över stora ytor och vållar död och förödelse, först vid nedslagen men också åratal senare eftersom allt innehåll inte exploderar omedelbart. Små sprängkapslar, inte större än läskedrycksburkar, kan ligga kvar i markerna som blindgångare, dödliga fällor för människor som kommer i beröring med dem.

Fortfarande mer än trettio år efter Vietnamkrigets slut faller människor offer för dessa helvetesvapen som vräktes ut från amerikanska flygplan. För dem har kriget inte tagit slut. Inte heller för människor i Libanon, Irak och Kosovo som lever i områden där klustervapens innehåll regnat över åkrar och fält och gjort det till en livsfara att bruka jorden.

ANNONS

En internationell konvention mot klustervapen som antogs i Dublin i våras ska skrivas under i Oslo om ett par veckor. Men det har, trots det svenska engagemanget i förhandlingsarbetet, rått tveksamhet om regeringen tänkt sig att skriva under avtalet.

Varför har då den svenska regeringen väntat så länge när den internationella opinionen allt starkare har kämpat för att stoppa dessa dödsbringande bomber som framförallt drabbar civila, inte minst barn. Varför har den svenska traditionen att gå före i nedrustning och fredsarbete varit så svag just när det gäller klusterbomben.

Svaret är Bombkapsel 90, och dess sammankoppling med Jas Gripen. Sverige har velat hävda att den bomb Jasplanet är utrustat med är en mindre farlig variant eftersom den innehåller blott ett sjuttiotal sprängkapslar jämfört med andra varianter som kan innehålla upp till tusen sprängkapslar.

Med gårdagens efterlängtade besked från statsministern förbinder sig Sverige att förbjuda ett fasansfullt vapen och kan därmed med större trovärdighet än tidigare kräva att länder som står utanför avtalet, till exempel verkligt stora aktörer som USA, Ryssland och Kina, också ska ansluta sig och befria världen från åtminstone denna ohygglighet.

ANNONS