
Chokladbollar med pepparkakskross (cirka 24 st)
Ingredienser:
75 g mjölkchoklad
100 g rumstempererat smör
4 dl havregryn
1 dl råsocker
Ev lite vatten
50 g krossade pepparkakor
Gör så här:
1. Smält chokladen och låt svalna något.
2. Rör ihop alla ingredienser (utom pepparkakorna) till en smet och ställ in i kylskåp i cirka 30 minuter.
3. Lägg pepparkakor i en fryspåse och krossa dem med exempelvis en brödkavel.
4. Ta ut chokladbollssmeten och forma den till cirka 24 stycken bollar. Rulla dem i pepparkakskrosset och förvara sedan i kylskåp.

Julgodis med polkagrisar och hasselnötter
Ingredienser:
140 g polkagrisar
100 g Digestivekex
200 g mjölkchoklad
1-2 dl finhackade rostade hasselnötter
Gör så här:
1. Mixa polkagrisar, Digestivekex och finhackad mjölkchoklad i en hushållsmixer, blender eller med stavmixer till ett fint smul. Häll över smulet i en värmetålig bunke och ställ den över ett vattenbad.
2. Rör runt i mixen, under tiden som den värms upp av vattenbadet, tills chokladen börjar smälta och alltsammans blir som en krämig massa (konsistens som en tjock smet).
3. Bre ut smeten på ett bakplåtspapper till önskad storlek. Strö över hasselnötter och tryck till dem så de fastnar på smeten. Ställ in i kylskåp för att stelna och skär sedan i rutor.

Nattjäst saffransbröd med russin (2 st)
Du behöver:
10 g jäst
4 dl kallt vatten
1 msk strösocker
0,5 g saffran (1 pkt)
1 dl russin
0,75 dl brödsirap
1 tsk salt
450 g (7,5 dl) vetemjöl
120 g (2 dl) rågmjöl
Gör så här:
1. Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt till jästen löses upp. Mortla saffran ihop med strösocker och rör ner i degvätskan.
2. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en kladdig deg med en träslev. Du ska inte knåda.
3. Täck över bunken med plastfolie eller en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten, cirka 10 timmar.
4. Morgon: Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
5. Stjälp ut den lösa degen på ett mjölat bakbord. Platta till försiktigt med handen och dela degen på mitten till två limpor/bröd. Lägg dem i en ugnsform med bakplåtspapper. (Om du vill så kan du tvinna dem försiktigt. Det gjorde jag!)
6. Pensla bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Tills ytan har blivit mörk.
LÄS MER: Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok
LÄS MER: Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka