Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nyanlända ska få ökad kunskap om sexuell hälsa

Ensamkommande ungdomar har låg kunskap om sexuell hälsa och vet inte vart de ska vända sig för att få stöd. Nu lägger regionen 2,8 miljoner på ökad information.

Regionen har, i samarbete med Noaks ark och länsstyrelsen, undersökt ensamkommande ungdomars kunskaper om bland annat säker sex, sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet.

Kartläggningen baseras på enkäter och intervjuer med boende och personal vid nio HVB-hem i Halland.

Resultatet visar att kunskapen är låg och att få har fått information i sitt hemland. Det är också få som vet att man i Sverige kan få stöd och testa sig mot hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Undersökningen visade också att även personalen behöver kunskap om hur de ska möta ungdomarna i frågor om den sexuella hälsan.

Regionstyrelsen har nu avsatt 2,8 miljoner till det fortsatta arbetet med att öka kunskapen om sexuell hälsa samt utbilda personal vid ungdomsmottagningarna och länets omkring 20 HVB-hem.

– Vi använder de pengar vi fått från regeringen som är öronmärkta för integrationsarbetet, säger Stefan Bengtsson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen.

Den totala kostnaden uppskattas till 3,8 miljoner men den sista miljonen hoppas regionen ska finansieras via andra statliga satsningar inom området.

Regionstyrelsen var dock inte enig i sitt beslut. SD yrkade avslag.

Uppdraget att samordna insatserna har regionstyrelsen gett till driftnämnden ambulans, diagnostik och hälsa.