Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Aleksej Navalnyj på sjukhuset i Berlin på en bild som nyligen lades ut på Instagram.
Aleksej Navalnyj på sjukhuset i Berlin på en bild som nyligen lades ut på Instagram. Bild: AP/TT

Nya teorin: Navalnyj förgiftades på hotell

Ryske Aleksej Navalnyj blev troligen förgiftad av en vattenflaska på sitt hotellrum, enligt hans stab.
Tidigare trodde man att en kopp te på en flygplats förgiftat regimkritikern.

Navalnyjs team skriver i ett inlägg på Instagram att hans medarbetare genomsökte hans hotellrum efter att han lämnat staden Tomsk i Sibirien och insjuknat på flyget.

De samlade på sig allt som de misstänkte kunde vara förgiftat och en vattenflaska konstaterades senare av ett tyskt laboratorium ha spår av nervgiftet novitjok, skriver staben.

"Då det var fullständigt uppenbart för oss att Navalnyj varken var 'lite sjuk' eller 'febrig' så beslutade vi att ta med oss allt som hypotetiskt skulle kunna vara användbart och lämna över det till läkarna i Tyskland. Att frågan inte skulle undersökas i Ryssland var också tämligen uppenbart", skriver Navalnyj-staben och utlovar mer detaljer inom kort.

Hamnade i koma

I inlägget publiceras också en kort video från hotellrummet som Navalnyj lämnat i Tomsk.

Navalnyj insjuknade under flygresan mellan sibiriska Tomsk och Moskva i augusti. Han fördes senare till Tyskland, där han i förra veckan kunde väckas ur sin koma. I tisdags andades han själv för första gången enligt sjukhuset och var frisk nog att skicka en hälsning till sina anhängare via Instagram.

Tysklands regering har meddelat att prover från ett militärlaboratorium otvivelaktigt visat att han förgiftades med nervgiftet novitjok. Häromdagen bekräftades slutsatserna av laboratorier i Sverige och Frankrike.

Ny oberoende analys

Berlin har också bett Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, om hjälp med att analysera den misstänkta förgiftningen och på torsdagen bekräftade OPCW att ett expertlag har samlat in egna biomedicinska prover från Navalnyj för en oberoende analys.

"Resultaten av analysen är förestående och kommer att delges de tyska myndigheterna", skriver OPCW i ett pressmeddelande.

Moskva har kallat anklagelserna om förgiftningen grundlösa och säger att läkare i landet inte hittat några spår av förgiftning.

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.