Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Populära Kattegatcentret ligger bara en kort promenad från Stena Lines färjeterminal i Grenå. Foto: Kattegatcentret

Nya färjeturen från Halmstad: Guld för barnfamiljer

Stena Lines nya tur från Halmstad till danska Grenå skapar stora möjligheter för halländska barnfamiljer att hitta nya spännande utflyktsmål. Oavsett tid på året finns massor att uppleva på andra sidan Kattegatt.

Advertisement

Bara en kort promenad från färjeterminalen i Grenå ligger Kattegatcentret, ett stort akvarium med fokus på hajar. Närheten gör att det är fullt möjligt för hallänningarna att göra en dagstur.

– Folk tror att hajar är blodtörstiga och att de dödar utan anledning men vi försöker lära besökarna att det handlar om avancerade varelser som är allt annat än primitiva. I vår populära hajtunnel är det bara 6 centimeter mellan människa och haj. Man kommer väldigt nära, berättar Karsten Bjerrum Nielsen, avdelningschef för utställning och kommunikation på Kattegatcentret.

Här tränas hajarna

Bland annat kan akvariets gäster se på när hajarna både matas och tränas.

Kattegatcentret har fri entré för barn med Golden Deals – läs mer!

– Det är samma principer som när man tränar andra djur, det vill säga med mat som belöning. En haj kan till exempel tränas att rulla runt på rygg och det ger oss möjlighet att scanna den för sjukdomar. De är vana med interaktionen och känner ingen stress. Vi som jobbar här är verkligen galna i havet och detta är något vi vill föra vidare till våra besökare.

Unikt tropiskt zoo

Om man inte kan få nog av nära möten med djur finns det tropiska zoot Randers Regnskov, en knapp timmes körning från färjeläget i Grenå. Under tre olika varma och fuktiga kupoler kan man gå omkring i regnskogsmiljöer bland växter, vattenfall och lösa djur från Amazonas, Afrika och Asien.

Under tre olika kupoler kan du på det tropiska zoot Randers Regnskov gå omkring bland djur från tre olika kontinenter. Foto: Randers Regnskov
Under tre olika kupoler kan du på det tropiska zoot Randers Regnskov gå omkring bland djur från tre olika kontinenter. Foto: Randers Regnskov

– Det här är en unik upplevelse som du inte kan hitta någon annanstans i Europa. Det är nästan som att vara på plats i regnskogen, säger Morten Mikkelsen, marknadschef på Randers Regnskov.

Närgångna djur

Här finns över 200 olika arter och här kan du komma nära både nyfikna apor, lemurer, fritt flygande fladdermöss och ormar. De farliga ormarna finns dock i terrarier bakom glas.

Alla djur på Randers Regnskov vandrar inte omkring fritt. Och tur är väl det.
Alla djur på Randers Regnskov vandrar inte omkring fritt. Och tur är väl det.

– Förhoppningsvis blir du lite överraskad av de närgångna djuren och eftersom de flesta av dem rör sig fritt så blir inget besök det andra likt. Från april har vi även en utomhusdel och där kan man se jaguarer och hyenor på nära håll eller låta barnen leka av sig på vår stora lekplats, förklarar Morten Mikkelsen.

Duktiga på attraktioner för barn

Mona Ulvåknippa på Stena Line, som är expert på utflyktsmål i Danmark, rekommenderar även ett besök till den fantastiska byggnaden Moesgaard Musem (MOMU), strax söder om Århus.

Läs mer om vad man kan se och göra på Jylland

Evolutionstrappan på MOMU.  Foto: Medieafdelingen - Moesgaard Museum
Evolutionstrappan på MOMU.  Foto: Medieafdelingen - Moesgaard Museum

– Innanför dörrarna möts man av en trappa där du för varje steg kan följa människans evolution. Utställningarna passar hela familjen och är väldigt underhållande då MOMU jobbar mycket med ljud, ljus och filmdukar, säger Mona och avslutar:

– Kattegatcentret, Randers Regnskov och MOMU är alla exempel på hur duktiga danskarna är på attraktioner för barn, där man på lekfulla sätt kan lära sig mycket om djur, natur och människa.

Med AarhusCard får du fri entré och gratis transporter i hela området – läs mer här!