Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ny butik erbjuder kreativ mjukstart in i arbetslivet

Remaking, kreativitet och omtanke är ledorden för second hand-butiken som erbjuder arbetsträning och en mötesplats för kvinnor med psykisk ohälsa.

På Köpmansgatan 3 har det inte bedrivits affärsverksamhet sedan i vintras – men andra juli slog Butikreko upp portarna. Hela våren har lokalen varit en mötesplats för kvinnor med psykisk ohälsa. Butiken är ännu ett steg i projektet och ska erbjuda arbetsträning.
– Syftet är en mötesplats med någon form av sysselsättning. Många går hemma, mår väldigt dåligt, och kommer inte ut. Det är inga krav alls utan väldigt fritt. Man kan komma hit och bara dricka en kopp kaffe och prata, säger Madeleine Karlsson som är projektledare och initiativtagare.

Det är ett treårigt projekt som ABF Halland står bakom och det finansieras av Allmänna arvsfonden. Madeleine Karlsson såg att det saknades ett mellansteg för att komma ut i arbetslivet, efter exempelvis en sjukskrivning.
– Många får praktik direkt på den öppna arbetsmarknaden och då ställs det så mycket krav som de kanske inte orkar med till en början.

Butiken är endast öppen på onsdagseftermiddagar och lördagar. Mötesplatsen och butiken är separata verksamheter och har aldrig öppet samtidigt.
– Tanken är att de som kommer till mötesplatsen ser butiken och har möjligheten att ta steget till att börja arbetsträna och att det inte blir så stort, säger Madeleine Karlsson.

Det handlar också om återvinning. Second hand-kläder, som inte går att sälja som det är, sys om till något annat. I andra änden av lokalen går symaskinen för fullt. Carina Carlsson har nappat på arbetsträningen och syr för tillfället ett par baggybyxor i bebisstorlek av gamla T-shirtar.  
– Det är roligt. Jag får använda mina idéer och göra som jag vill. Jag syr en stund, virkar en stund och stryker lite kanske. Det är en bra plats och fler skulle upptäcka det.