Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De är engagerade i cykelvägarna! Leif Sondell, Lia byalag, HG Karlsson, ekomuseerna, Linda Larsson, gatuchef, Sven Karlsson, invigningsgeneral, Thore Gotthardsson, allmän entusiast, Kristina Brixson, Hallands kulturhistoriska museum, och Inger Karlsson, landsbygdsutvecklare.

Nu ska det gå bättre att hoja runt!

Den som vill cykla kan inte skylla på bristande möjligheter. På söndag blir det invigning av ett nät av cykelleder och cykelslingor i Falkenbergs inland.

– Vi vill ge bättre möjlighet för dem som vill ta sig runt med cykel bland de olika besöksmålen, säger HG Karlsson i Ekomuseum nedre Ätradalen som ju stoltserar med ett 80-tal besöksmål i Ätradalen.

Två miljoner kronor har denna museiorganisation fått i EU-bidrag för att just inventera och utveckla ett cykelnät ända från kusten i Falkenberg, upp över inlandet och in i Svenljunga kommun.

– Det började med att jag retade mig på hur dåligt skyltat det var vid cykellederna, säger Inger Karlsson, landsbygdsutvecklare från Fegen.

Begreppen bör förklaras: Trafikverket ställer krav på vad som får klassas som cykelled, med tanke på underhåll och trafiksäkerhet.

De två cykellederna i det här inlandsområdet är dels den 15 kilometer långa Pyttebaneleden mellan Ullared och Älvsered, dels den 24 kilometer långa Ätranbaneleden mellan Ullared och Fegen. Båda lederna följer gamla järnvägssträckningar. De här lederna kvalificerar sig för det som Trafikverket klassar som lokal rekreationsled eller cykelled, och de har nu fått en uppfräschning med bland annat nya informativa skyltar och några parkbänkar.

– Till de här två lederna finns det i budgeten avsatt 200 000 kronor per år i underhåll, säger Linda Larsson, gatuchef i Falkenbergs kommun.

I övrigt har Ekomuseum nedre Ätradalen inventerat andra möjliga ”cykelslingor”, i regel på befintliga landsvägar, och pekar ut dem i en ny informationsbroschyr, på översiktsskyltar i området och på webbsidan ekomuseum.com. Men det ska alltså poängteras att dessa ”cykelslingor” inte är några speciellt anlagda cykelvägar, utan snarare inspirerande förslag på hur man kan cykla runt bland besöksmål och vacker natur på de vägar som står till buds. Totalt ett nät med 40 mil cykelmöjligheter!

Nu på söndag klockan 14 är Lia byalag med och arrangerar en invigning med ett underhållande evenemang vid före detta järnvägsstationen i Lia.

– En annorlunda invigningsceremoni utlovas, säger HG Karlsson.