Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Blippa med mobilen. Lizette Bengtsson och Maria Johansson på Stora Coop Varberg tror mycket på den nya betaltjänsten Scan & Pay.

Nu har Varbergarna börjat scanna matvaror med mobilen

Sedan en månad tillbaka har kunderna på Stora Coop Varberg kunnat scanna varorna med mobilen för att sedan betala via en ny app. "De andra sätten att handla och betala på ska finnas kvar men det här är helt klart framtidens sätt att shoppa", säger Maria Johansson, avdelningsansvarig för kassalinjen i butiken.

Appen Scan & Pay påminner mycket om ShopExpress, det vill säga när du tar med dig en scanner runt i butiken för att blippa de livsmedel du lägger i din korg eller vagn. Men i stället för att hålla i scannern sköter du allt via din egen mobiltelefon.

– Med hjälp av Swish eller bankkort och bank-ID kan du både betala och samla poäng via inloggningen i appen. Kunderna här i Varberg som hittills hunnit prova det här tycker det är smidigt och att appen är enkel att förstå, berättar Maria.

– Sedan tycker de att det känns extra bra att sköta allt från sin egen mobil med tanke på pandemin.

Med appen Scan & Pay kan du enkelt scanna streckkoderna på varorna.
Med appen Scan & Pay kan du enkelt scanna streckkoderna på varorna.

Scan & Pay ersätter inte något utan är bara ett ytterligare sätt att handla på.

– Det gäller att följa med i den digitala utvecklingen men de traditionella kassorna kommer givetvis finnas kvar. Detsamma gäller betalningsmetoderna ShopExpress och våra snabbkassor, förtydligar Maria.

"Mycket enklare sätt att handla på"

I dagsläget är den nya betalningsmetoden bäst lämpad för dem som ska in och handla snabbt – "kompletteringshandel mitt i veckan" – men fungerar även bra vid storhandlingen. När du handlat färdigt och betalat får du ett digitalt kvitto i mobilen, som du blippar vid grindarna för utpassering.

LÄNK: Läs mer om vad som händer i Varbergs Coop-butiker

– För unga människor som förväntar sig att allt ska gå att lösa med mobilen är det här jättebra. Det blir absolut mycket enklare att handla på det här sättet, säger Lizette Bengtsson, som bland annat arbetar i kassan.

Miljövänlig app

Digitalt kvitto i mobilen är för övrigt ett exempel på hur Coop genom Scan & Pay vill bli ännu mer miljövänliga. En annan är att appen inom kort även kommer att innehålla en hållbarhetsdeklaration. Den kommer kortfattat visa hur olika varor gör avtryck på miljön.

– Jag som sitter i kassan märker ju att vi har fler och fler miljömedvetna kunder. Många handlar närproducerat och ekologiska varor. Ibland lägger kunder upp enbart sådana varor på kassabandet, berättar Lizette.

Startar upp i alla Coop-butiker

Även om utvecklingen går snabbt har appen vissa begräsningar. Åldersbegränsade varor som tobak och läkemedel kan du i nuläget inte blippa med Scan & Pay. Den typen av köp måste kontrolleras av personal.

När du handlat och betalat med mobilen får du ett digitalt kvitto att blippa för utpassering.
När du handlat och betalat med mobilen får du ett digitalt kvitto att blippa för utpassering.

– Än så länge kan du inte heller använda pensionärsrabatter, premiecheckar, kuponger eller pantkvitto om du handlar med appen. I de fallen rekommenderar vi ShopExpress. Däremot räknar vi med att dessa funktioner ska kunna fungera inom en snar framtid, förklarar Maria.

Redan i dag kan du alltså ladda ned och använda appen på Stora Coop Varberg. Under våren kommer Scan & Pay även startas upp i stadens övriga butiker; Coop Håsten, Coop Söder och Coop City.

 

Coop Scan & Pay finns att ladda ner till mobiltelefoner med operativsystemen iOS 10.0 och senare versioner samt Android Lollipop 5.0 och senare versioner. Fler funktioner kommer att adderas till applikationen framöver.