Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

GÖR RENT RUTAN. En Volvo P1900, som bara tillverkades i 68 exemplar, har anlänt till Caltexmacken i Varberg. Carina Jönsson är snabbt framme med putsduken.

Nostalgi med en doft av bensin

Gamla bilder väcker minnen till liv. Caltex/Texaco bensinstation på Kungsgatan 1 har säkerligen fallit i glömska hos de flesta äldre Varbergsbor men tack Stefan Pihlängs fina bildsamling återuppstår den - om än bara på pappret.

Macken drevs av makarna Evy och Egron Jönsson i närmare 30 år, från mitten på 1930-talet till början av 1960-talet. De första åren hette macken Texaco och från 1947 hette den Caltex.
– Evy och Egron var min mormor och morfar och jag har haft bilderna hemma hos mig i många år men vem som tagit dem har jag ingen aning om, säger Stefan Pihläng som bor i Dannike, några mil från Borås.
Själv vistades Stefan, som är född 1959, varje sommar i Varberg under uppväxten och sprang som liten grabb ofta på macken. Hans mamma Carina, det vill säga Evy och Egrons dotter, arbetade själv där periodvis i yngre år.
–‑Det var spännande på macken. Jag minns att jag hade min trampbil med mig ibland och då låtastankade mormor eller morfar den med vatten, berättar Stefan.


Egron Jönsson, som oftast kallades Jöns, var ursprungligen från Laholm. Han var född 1896 och dog 1978. Evy var född i Varberg 1902 och levde fram till 1993. De hade sin bostad på första våningen i Ternellska huset som ligger mittemot och hade med andra ord nära till jobbet.
De båda makarna arbetade oftast från morgon till kväll på macken. 1940 tvingades Egron lämna över ansvaret till Evy eftersom det var mobiliseringstider och han blev inkallad.
– Mormor slet hårt i många år. Det var inte vanligt på den tiden att kvinnor arbetade på bensinstation och jag vet att hon ensam bar tunga säckar med gengaskol. Säckarna förvarade hon i källaren till det huset som hon morfar då bodde i, säger Stefan.


Makarna Jönsson var ett populärt par bland många bilister. De hade en stor kundkrets och ibland rattade den folkkäre skåningen Edvard Persson och hans fru Mimmi in på macken för att tanka.
– Här kommer det en liden gåsapaug från Skåne brukade han presentera sig med när han kom, berättade Evy Jönsson i en intervju med Varbergs-Extra i början på 1970-talet.
Bredvid macken låg ytterligare två bensinstationer. Alldeles intill låg IC och nedanför låg Gulf. Båda de sistnämnda finns kvar även om IC, som senare bytte namn till OK, i dag drivs av Preem och Gulf av Q8.

SVEN BASTHOLM