Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skyttesnack. Förbundskaptenen Pernilla Svensson och Berghemsbon Christian Erlandsson, tävlingsledare under mästerskapsdagarna, arbetar med att försöka få in fler funktionshindrade ungdomar i skytteklubbarna.

Nordiska skyttar tävlar i Mark

Skotten ekade vid skjutbanan i Rydal när Nordiska mästerskapen inleddes på fredagen. På plats fanns sportens stora affischnamn Jonas Jacobsson.

Han har vunnit 16 guld vid Paralympics, fler än någon annan skytt i världen. Till det ska läggas ett stort antal guldmedaljer i VM och andra stora mästerskap. 2008 fick han Svenska Dagbladets bragdmedalj, ett pris som ingen handikappidrottare fått tidigare.

Jonas Jacobssons skicklighet på skjutbanan har lett till att han börjat tävla mot icke handikappade skyttar i ett försök att kvala in till OS i London nästa år. Han har varit nära i ett par världscuptävlingar men inte nått ända fram. Nu får han hoppas på ett OS-deltagande via ett så kallat wild card.

Men i Rydal konkurrerade han återigen med andra handikappade skyttar i klassen frigevär 50 meter. Jonas var inte nöjd med resultatet i grundomgången där han sköt 588 poäng av 600 möjliga, vilket är flera poäng sämre än normalt.

– Jag var väl inte helt fokuserad. Det känns som om jag behöver en liten paus. Skyttet har inte funkat bra de sista tre veckorna. Nu har jag hösten på mig att laborera och försöka hitta vad det är, sade han.

Pernilla Svensson, förbundskapten för det svenska handikapplandslaget i skytte, var i Rydal för att följa Jonas Jacobsson och de övriga skyttarna som har chansen att kvalificera sig till Paralympics 2012.

– Självklart betyder Jonas framgångar mycket för sporten. Vi är lyckligt lottade som har honom. Men vi har också unga skyttar som är på gång. Fredrik Larsson är en stark kandidat att ta över efter Jonas. Och så har vi Lotta Helsinger som vann VM-guld i Zagreb förra året.

Enligt Pernilla Svensson är skytte en utmärkt sport för människor med funktionshinder.

– Den är inte så krånglig och det finns gott om skytteklubbar. Men många av dem tror att det är svårt att ta emot handikappade. Vår stora uppgift är att nå ut till klubbarna så att de kan fånga upp funktionshindrade ungdomar. Det är ett arbete vi ska dra igång nu i höst.

Christian Erlandsson från arrangörsklubben Sjuhäradsbygdens sportskytteklubb är delaktig i det arbetet och sitter liksom förbundskaptenen med i sportskyttekommittén i Svenska handikappidrottsförbundet.

Han håller med om att det finns en hel del att göra ute bland klubbarna. Hans egen klubb har i dag två aktiva handikappskyttar som tävlar regelbundet. Ambitionen är att fler funktionshindrade ska upptäcka sporten.

– Vi har haft pröva på-dagar för funktionshindrade och deras assisstenter och till våren planerar vi att arrangera ett läger för handikappidrottare tillsammans med andra idrottsföreningar i Mark, säger Christian Erlandsson.