David Dencik som Lars Norén i 'Smärtpunkten'. Pressbild.
David Dencik som Lars Norén i "Smärtpunkten". Pressbild. Bild: Niklas Maupoix/SVT

Verkligheten lockar Dencik – spelar Norén i tv

Lasermannen, Gorbatjov, Quick – och Lars Norén.
David Dencik tycker om att spela verkliga personer.
– Det tänder mig mycket mer än att göra fiktion i största allmänhet, säger han inför premiären av SVT-dramat "Smärtpunkten".

ANNONS

Historien om Riksteaterns ödesdigra teaterexperiment med fångar 1999 har blivit SVT-drama. I "Smärtpunkten", baserad på Elisabeth Åsbrinks bok med samma namn, gestaltar David Dencik Lars Norén.

Dramatikerns pjäs "7:3" kritiserades för att fångarna fick uttrycka nazistiska slagord från scenen. En av fångarna och projektets chaufför var senare inblandade i polismorden i Malexander.

– Man kan ju nästan beskriva det som ett nationellt trauma, säger Dencik.

Lars Norén avled 2021. De båda samarbetade en gång, när dramatikern regisserade Dencik i "Hamlet" på Romateatern 2008. Dencik såg upp till regissören, vilket ställde till det inför inspelningen av "Smärtpunkten".

– Jag måste nog erkänna att jag hade det som på danska kallas "ærefrygt", ärofruktan. Jag kände mig väldigt låst, måste jag säga, förklarar halvdanske Dencik.

ANNONS

David Dencik har återkommit i flera stora roller om nationella trauman. Genombrottsrollen var som Lasermannen i tv, 2005. Dessutom har han gestaltat Thomas Quick på film och internationellt även Michail Gorbatjov i hyllade tv-serien "Chernobyl".

Oläkt sår

Det är ett medvetet val att söka sådana roller.

– Kanske för att jag faktiskt är intresserad av vad som händer i vår samtid och i vår värld och jag tycker att det är roligare för mig att göra någonting som är baserat på verkliga händelser.

Som skådespelare gillar han att det skapar en begränsning.

– Man kan inte bara hitta på att Lars Norén gick med kryckor en dag eller var full på inspelningen, fortsätter han.

Fördelar ingen skuld

För regissören Sanna Lenken var "Smärtpunkten" ett drömprojekt. Historien om "7:3" har fortfarande mycket att säga oss, tycker hon.

– Den tar upp så mycket tematik som finns i dag. Yttrandefrihet och hur långt konsten får gå, Kriminalvården och hur vi ser på interner i dag. Det är ju ganska så väsensskilt.

Även om det fortfarande debatteras om vems fel "7:3"-debaclet var, är Sanna Lenken mån om att framhålla att tv-serien inte tar ställning i skuldfrågan.

– Det tycker jag verkligen är upp till publiken. Serien ska snarare väcka frågor än ge svar. Sedan kan ju jag tycka vad jag vill, säger hon.

ANNONS

"Smärtpunkten" har premiär på SVT Play den 19 april och två dagar senare i SVT1.

Lars Norén (David Dencik) och teaterproducenten Isa Stenberg (Maria Sid) träffar fångarna Carl Thunberg (Einar-Hugo Strömberg), Ola Svensson (Linus Gustafsson) och Tony Olsson (Martin Nick Alexandersson) i 'Smärtpunkten'. Pressbild.
Lars Norén (David Dencik) och teaterproducenten Isa Stenberg (Maria Sid) träffar fångarna Carl Thunberg (Einar-Hugo Strömberg), Ola Svensson (Linus Gustafsson) och Tony Olsson (Martin Nick Alexandersson) i "Smärtpunkten". Pressbild. Bild: Niklas Maupoix/SVT
Regissören Sanna Lenken omgiven av skådespelarna David Dencik och Maria Sid. SVT:s nya drama 'Smärtpunkten' om Lars Noréns ödesdigra teaterprojekt '7:3', har premiär den 19 april.
Regissören Sanna Lenken omgiven av skådespelarna David Dencik och Maria Sid. SVT:s nya drama "Smärtpunkten" om Lars Noréns ödesdigra teaterprojekt "7:3", har premiär den 19 april. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: "7:3"

Sedan en av internerna kontaktat Riksteatern beslutade regissören Lars Norén och producenten Isa Stenberg att sätta upp en teaterpjäs med flera av fångarna samt skådespelaren Reine Brynolfsson. De intagna fick omfattande permissioner av Kriminalvården för att kunna genomföra projektet. Tid som också användes för att planera och utföra brott.

Uppsättningen hade premiär i februari 1999 och kritiserades bland annat för att skådespelarna fick uttrycka nazistiska åsikter från scenen. En planerad turné avbröts.

Dagen efter en föreställning genomförde en av skådespelarna Tony Olsson, samt projektets chaufför Andreas Axelsson, och en tredje man, Jackie Arklöv, ett bankrån i Kisa. Under den efterföljande rånarjakten mördades två poliser i Malexander.

De tre männen dömdes till livstids fängelse.

ANNONS