Varanteatern har spelat in i Varberg

Humorgruppen Varanteatern med varbergsbon Magnus Thomson ska spela in nytt material. Redan första dagen gav deras crowdfunding-kampanj över en miljon kronor.

ANNONS
LocationVarberg||

På fredagen blev det klart att Varan-tv får en fortsättning, mer än 20 år efter de två humorserierna i Sveriges Television.

Insamlingskampanjen via sajten Kickstarter fick en flygande start och passerade snabbt det första målet på 300 000 kronor.

Crowdfunding gav över en miljon kronor

När en miljon kronor hade kommit in strax efter klockan 13 stod det klart att de sju medlemmarna ska släppa "ett jätteroligt fullängdsavsnitt på cirka 30 minuter".

– Helt fantastiskt! Vilket mottagande från de som tydligen vill se mer. Vi är chockade och glada, säger Magnus Thomson, till vardags destinationsutvecklare på Nod, Varbergs kommuns näringslivs- och destinationskontor.

Bland de på fredag eftermiddag över 2 000 personerna som hade skänkt 1,25 miljoner till projektet finns bland annat fem stycken som har betalat 20 000 kronor var för en liten roll med replik i ett kommande avsnitt.

ANNONS

Filmade i Varberg

I en parodisk kampanjfilm nämns en påhittad "djup, infekterad konflikt. Kulmen nås när en av medlemmarna försöker strypa en annan medlem med ett lösskägg utanför en bensinmack".

De skakiga bilderna är från den obemannade tankstationen på Södra vägen.

– Ja, vi filmade lite i Varberg, bekräftar Magnus Thomson.

Varför vill Varanteatern göra nya sketcher nästan 20 år efter er sista scenshow?

– Vi träffades på gymnasiet i Lund och har känt att det var en tid som vi har lagt bakom oss. Livet gick vidare och vi spred ut oss och skaffade civila karriärer och familj, så att vi inte hann med, berättar Magnus Thomson och fortsätter:

– Sedan förändrades något. Folk började höra av sig. Kanske låg Varan-tv rätt i tiden? David Wiberg tog initiativ till att vi träffades våren 2018 och då tänkte vi att vi får ta hjälp av fansen som ville ha mer. Ingen tv-kanal är ju intresserad av en serie med sju vita, medelålders män nu när det är ett annat medielandskap.

Inspelning under 2021

Enligt Magnus Thomson kan det nya materialet spelas in under 2021 och han har redan bett om lov att utnyttja sin bisyssleklausul och ta tjänstledigt i ett par veckor.

– Jag är tacksam för att jag har en bra relation med min arbetsgivare. Manuset skriver vi ju samtidigt som vi jobbar som vanligt, säger han.

ANNONS

SVT sände två säsonger av "Varan-tv" 1997 och 1998. Sketcher på scen inför publik blandades med filmade inslag på ett sätt som Varanteatern själva kallade "en galen peep-show med mer än 400 kilo på scen".

– Det blir nya infall men en del av de gamla karaktärerna kommer självklart tillbaka. Kanske har de åldrats eller hamnar i nya sammanhang, förklarar Magnus Thomson.

Humorgruppen Varanteatern bildades i Lund 1992 och fick sitt namn 1995. 2002 gjorde de en show under Kalasturnén.

Medlemmar är David Wiberg, Anders Andersson, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg, Fredrik Ljungberg …och Fredrik Åkerman

Varanteatern är förutom sina tv-serier kända för låtar med Tyskarna från Lund, en parodi på Kraftwerk och liknande syntband. Låten "Global Fussball OK", som skrevs till fotbolls-VM 2002, har flera hundra tusen lyssningar på Spotify och Youtube.

Bland de mer kända figurerna från "Varan-tv" finns Ted Borg, Tord och Romeo, Jan-Erik Ström, Farbror Vattenmelon, Skräddaren säger nej, Chris de Kök och Dramaläraren.

Serien ”Varan-tv” finns numera att ses på SVT:s "Öppet arkiv".

ANNONS