Varan-TV slog svenskt rekord på Kickstarter

Magnus Thomson i Varberg kan glädja sig åt ett nytt svenskspråkigt rekord på insamlingssajten Kickstarter. 4,3 miljoner kronor skänktes för att Varanteatern ska göra en ny tv-serie.

ANNONS
LocationVarberg||

TILLÄGG den 5 oktober: När insamlingskampanjen avslutades den 4 oktober hade 7 721 personer skänkt 4 313 059 kronor. Det betyder nytt rekord för svenskspråkiga projekt på Kickstarter och att Varanteatern ska leverera två timmar nytt, filmat material.

Den 30 september:

I skrivande stund är humorgruppen Varanteaterns kampanj för Varan-TV uppe i 3,1 miljoner kronor. Därmed lovar Varbergs kommuns destinationsutvecklare Magnus Thomson och de andra sex medlemmarna att skriva nytt material till en hel tv-serie.

– Det känns overkligt, men också jättehärligt. Vi har räknat ut att vi kan producera 30 minuter material för varje miljon som kommer in. Pengar går till personerna vi anställer för att filma, till all utrustning och lite för att vi behöver vara tjänstlediga ett par veckor, förklarar Magnus Thomson.

ANNONS

Insamlingsrekordet har Drakborgen

Det svenskspråkiga rekordet för gräsrotsfinansiering via plattformen Kickstarter innehas av nyutgåvan av brädspelet Drakborgen och ligger nu på 3,65 miljoner kronor från drygt 3 800 bidragsgivare.

Till Varan-TV har närmare 5 200 personer skickat mellan 300 och 20 000 kronor.

– Vi har fått blodad tand och vill gärna bli bäst någonsin. Nu har vi chans att göra skillnad på riktigt, för de som gillar Varan-TV. Vi har en hög press på oss, men när vi var yngre satte vi upp affischer i Lund en månad före premiären utan att vi hade börjat med manuset. Så det ligger i vår natur och ger oss motivation, fortsätter Thomson.

Klassiska karaktärer återuppstår

Kampanjen avslutas på söndag och helgen efter samlas Varanteatern.

Då kommer klassiska karaktärer från gruppens tv-serier på SVT 1997–1998 att diskuteras, som Ted Borg, Tord och Romeo, Jan-Erik Ström, Farbror Vattenmelon, Skräddaren säger nej, Chris de Kök och Dramaläraren.

– Vi är lite ringrostiga och behöver umgås för att få ett flow i manusförfattandet och hitta det som är bubbligt och roligt så att man skrattar utan att veta varför. Tramshumor utan mening är underskattat, men med sju viljor, med olika tycke och smak, blir det säkert en bra blandning, säger Magnus.

Målet är att de nya sketcherna och låtarna ska visas under nästa år.

ANNONS

– Vi har många pusselbitar kvar. Vi vet inte hur, när och med vem vi ska spela in och var det ska sändas. Missa inte vår uppesittarkväll på söndag. Då kommer det att hända saker i våra olika medier.

Humorgruppen Varanteatern bildades i Lund 1992 och fick sitt namn 1995. 2002 gjorde de en show under Kalasturnén.

Medlemmar är David Wiberg, Anders Andersson, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg, Fredrik Ljungberg …och Fredrik Åkerman

Varanteatern är förutom sina tv-serier kända för låtar med Tyskarna från Lund, en parodi på Kraftwerk och liknande syntband. Låten "Global Fussball OK", som skrevs till fotbolls-VM 2002, har flera hundra tusen lyssningar på Spotify och Youtube.

Serien ”Varan-TV” finns numera att ses på SVT:s "Öppet arkiv".

ANNONS