”Tacoparet” om näthatet, kärleken och nya livet i skåpbil

Av tre par ur årets säsong av ”Gift vid första ögonkastet” är det bara ”tacoparet” Anton Pehrson och Sofia Lindhe som är ihop i dag. Nu har de köpt en van som de ska flytta in i under sommaren. Men experimentet och att bli offentliga över en natt har inte varit helt lätt.
– Jag tar ganska illa vid mig när jag läser elaka kommentarer, säger Anton.

ANNONS
|

Redan i de första avsnitten såg Anton och Sofia ut att bli en ”perfect match”. Båda älskade tacos och ville hitta den där speciella personen att leva Svensson-liv ihop med. När de sen imiterade filmscener från ”Dirty dancing” var det väl klappat och klart, tänkte man som tittare.

– Under själva experimentet hade jag extremt kul, jag har verkligen inget att klaga på där. Och det är mycket tack vare Anton och tack vare att det var en så bra matchning. Vi hade samma inställning till vad det var vi gav oss in på, säger Sofia.

– Det var helt fantastiskt, det var verkligen en ”high on life”-känsla i fyra veckor. Med undantag för midsommarkonflikten då, som ju blivit en snackis, säger Anton.

ANNONS

Bråkade om Björn Rosenström

”Midsommarkonflikten” uppstod i femte avsnittet när Sofia var nere hos Anton i Alingsås för att fira tillsammans med vänner. Efter lite snaps sätter Anton och hans kompis på Björn Rosenströms låt ”Raggarrock” och sjunger med, vilket resulterar i en het diskussion om sexistiska texter och till slut att Sofia faller i gråt och säger att ”Alla killar är dumma i huvudet”. Avsnittet slutar med riktigt dålig stämning när de båda går åt skilda håll, men i verkligheten pratade de igenom det hela redan samma kväll.

– Konflikten låg i att jag hade tänkt mycket på frågan och diskuterat den med familj och vänner och Anton hade inte tänkt på det lika mycket. Vi tyckte ju egentligen samma men där kraschade det. Men sen hade vi lätt att prata om det och reda ut det när inte kamerorna var där och hejade på, säger Sofia och fortsätter:

– Han hade stor förmåga att sätta sig in i vad jag har upplevt och för mina synpunkter. Och det är jag jätteglad och stolt över honom för.

– Vi kunde ju prata väldigt mycket om allt under experimentet, vi låg uppe halva nätterna och pratade. Men jag såg att det var någon tidning som hade lagt ut de mest omtalade situationerna ur ”Gift vid första ögonkastet” genom tiderna och där kvalade vi in på en fjärdeplats. Så den lär man få leva med ett tag, säger Anton skämtsamt.

ANNONS

Har ni lyssnat på Björn Rosenström efter detta?

– Nej, det har vi inte gjort.

Svårt med sexsnacket

Men det var inte bara ”Björn Rosenström-gate” som innebar svårigheter för paret. Att prata om sex med varann och rita upp en mindmap över ämnet var inte heller det lättaste, åtminstone inte för Anton.

– Ja, man ser ju på mig i det avsnittet att jag är allt annat än bekväm. Det var svinjobbigt där och då och det förstärktes av att ha en kamera i ansiktet och tanken att det här kommer alla att kunna se sen. Men jag skulle säga att det absolut blivit lättare att prata om sex nu. Men det finns saker jag hellre pratar om, säger han.

Sofia håller med:

– Det är lite så att jag får dra det ur honom. Men absolut, det går mycket lättare och det kommer också med tiden. Då hade vi känt varann i tre veckor, det är inte så konstigt att det var svårt, säger hon.

Anton Pehrson och Sofia Lindhe håller ihop efter ”Gift vid första ögonkastet”.
”Det blir skönt när den här bubblan spricker. ”Gift vid första ögonkastet” är nästan det enda vi pratar om med varandra och med familj och vänner. Det har tärt lite på relationen och det ska bli skönt att få landa igen” säger Anton Pehrson. Bild: Nils Petter Nilsson

Elaka kommentarer tar hårt

Att bli offentliga personer över en natt har också påverkat dem som par, menar de. Avsnitten och paren har analyserats av både privatpersoner och på tidningssidor och bloggar. Och även om de fått mycket positiv respons har alla negativa kommentarer tärt på förhållandet.

ANNONS

– När vi hade sagt ja till att fortsätta vara gifta och kamerorna slocknade började vi ju leva våra vanliga liv igen, fast tillsammans. Sen när det skulle börja sändas så kom man liksom in i den där ”Gift”-bubblan igen, men den här gången var det inte lika roligt, säger Anton.

Särskilt efter att bråket på midsommarafton hade kablats ut var det han som fick ta emot mycket negativa kommentarer.

– Fastän jag försöker låta bli att läsa kommentarer och undviker Flashback som pesten, så snubblar man ändå över det på något sätt. Och när man läser något dåligt så väger det tyngre än tio positiva kommentarer. Jag tar väldigt illa vid mig och fastnar vid det negativa, säger han.

Sofia berättar att hon funderat mycket på näthat medan säsongen sänts och att vissa analyser varit roliga, men till en viss gräns och det många gånger gått över styr.

– Jag får lite ont i magen av hur människor beter sig egentligen. Man kan göra en analys utan att gå till personangrepp. Det måste gå att hålla det på en nivå utan att vi blir lidande, säger hon.

Anton och Sofias bästa tips för att få en relation att hålla:

Kommunikation

Sofia: ”Att kunna prata om allt, det är superviktigt för mig”.

Anton: ”Att kunna kommunicera är det viktigaste, att man trots olikheter och olika bakgrund kan hitta varandra i diskussioner och vara öppen för att se saker från andra ögon och bredda sitt perspektiv.”

Vara ett lag

Anton: ”Att man drar åt samma håll och stöttar varandra, det är viktigt.”

Snälltolka varandra

Sofia: ”Det går inte att förstå varandra fullt ut och det är så lätt att man tolkar saker fel. Om man väljer att tolka saker på ett bra eller snällt sätt blir det så mycket lättare för en själv och relationen.”

Humor

Sofia: ”Det är superviktigt att man bara kan ha kul tillsammans.”

Samma matsmak

Anton: ”Det är ju ett vinnande koncept om båda gillar tacos...”

Ska flytta in i ”Regnbågen”

När säsongen nu är över hoppas paret få komma ut ur bubblan igen och landa i sig själva och sin relation. Just nu bor de båda i Stockholm i Sofias lilla studentlägenhet. I höstas när de bodde hos Anton i Alingsås tillbringade de nästan alla kalla månader med att bygga på en skåpbil, som också dyker upp i ”Vad hände sen?”-avsnittet. Vanen har de döpt till ”Regnbågen” och tanken är att de ska resa runt i Sverige och bo i den i sommar. De har redan testat att sova i den några nätter i vintras, även om det då var aningen för kallt.

ANNONS

Anton verkar ju väldigt ordningsam, hur funkar det med att bo i en bil?

– Det funkar förvånansvärt bra, säger Sofia.

– Jag var rätt orolig i början för jag är inte så ordningsam. Anton är väl lite pedant kanske, men det går inte till överdrift och det funkar väldigt bra i bilen. Han har många sidor och han är väldigt anpassningsbar framförallt.

– Jag kan verkligen inte kalla mig pedant, ordningsam är ett ord som rimmar bättre. Du ska se hur studentlägenheten sett ut på senaste, det är kaos överallt, men jag mår inte så dåligt i det. Jag tror vi har mötts lite där, hon har blivit mer ordningsam och jag aningen mindre. Vi har hittat varann i ett bra mellanläge, säger Anton.

Ni framställdes ju lite som Svensson-paret i årets säsong som ville bilda familj och äta tacos, det känns inte så kompatibelt med att bo i en van?

– Jag tycker inte det är så konstigt. Vi båda är ganska så spontana, och det finns ju saker båda vill göra innan vi slår oss ner och bildar familj, som att resa och upptäcka nya saker, säger Anton.

ANNONS