60 år av ändringar: Så har Kalle Ankas jul gjorts om

När något har ändrats i "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" har det nästan alltid blivit ramaskri. Sanningen är att dagens program ser helt annorlunda ut än vid starten 1960.

ANNONS
|
Ändringarna i Kalle Anka på julafton

1960: Benjamin och Feldreich gör entré

0
Det amerikanska originalet heter "From all of us to all of you" och premiärsändes i USA 1958. Två år senare började den enda svenska tv-kanalen visa programmet på julafton. Filmerna var svartvita (färg-tv kom inte förrän 1969). I Sverige presenterades programmet av Bengt Feldreich, som också sjöng Benjamin Syrsas sång. (Bild: Disney)
Ändringarna i Kalle Anka på julafton

1967: Elake Kalle Anka ryker – två gånger om

0
Detta år började man byta ut inslagen och ersatte "Kalle Ankas nötkrig", som ansågs vara för elak, till "Kalle Anka och myrorna". Den senare byttes också ut efter fyra jular då man ansåg att myrornas utseende var för rasistiskt. Sedan 1971 är det "Kalle Anka i djungeln" som gäller. (Bild: Disney)
Ändringarna i Kalle Anka på julafton

1982: Rör inte Ferdinand!

0
Fram till och med 1982 varierades innehållet från år till år. Då trampade SVT i klaveret rejält genom att byta ut "Tjuren Ferdinand" mot "Den fula ankungen". Protesterna blev så högljudda att SVT tvingades att sända klippet med Ferdinand direkt efter den ordinarie sändningen. Och året därpå var tjuren tillbaka. (Bild: Disney)
Ändringarna i Kalle Anka på julafton

1983: Ändringsfesten stannar av

0
Fån och med 1983 har det i stort sett varit samma tio klipp som visas varje år (plus två "nya" filmklipp som Disney väljer). Men alla ändringar fram till 1983 innebär att endast fyra filmer från originalprogrammet är kvar: "Askungen", "Lady och Lufsen", "Snövit och de sju dvärgarna", samt "I jultomtens verkstad". (Bild: Disney)
Ändringarna i Kalle Anka på julafton

Kalle Anka och Musse mest nedklippta

0
Både "Musses husvagnssemester" och "Kalle i djungeln" har fått känna på saxen genom åren. Bland annat har en scen tagits bort där Långben sticker in gaffeln i ett vägguttag och förvandlar sin majskolv till popcorn, liksom när husvagnen nästan krockar med såväl tåg som lastbil. Scenen där Kalle försöker skjuta den irriterande hackspetten med en kulspruta är också borttagen. Den ansågs för våldsam. (Bild: Disney)
Ändringarna i Kalle Anka på julafton

1998: Rör inte Robin Hood!

0
1998 var Robin Hood borta eftersom SVT:s rättigheter hade gått ut. Det hade dock löst sig året därpå och svenskarna fick åter höra "Mot Sherwood-skogen!" och "Hoodilady, hoodilady, hoppsan vilken dag". (Bild: Disney)
Ändringarna i Kalle Anka på julafton
Bild: Stefan Bennhage

2012: Rör inte jultomtens verkstad!

0
Det blev ramaskri när Disney bestämde sig för att rensa bland stereotyperna i "I jultomtens verkstad". Den blonda dockan, den svarta dockan och den judiske dockan som dansade kosackdans togs bort. Disney har också kortat filmen, genom att ta bort en scen där jultomten läser upp en lång önskelista, samt när tomten sjunger en sång inför sin avfärd. (Bild: TT)
Ändringarna i Kalle Anka på julafton

2018: Röjar-Ralf i skottgluggen

0
Det mest anmälda inslaget till Granskningsnämnden, GRN, på senare år är förra årets klipp ur "Röjar-Ralf kraschar internet". Många tittare rasade över att scenen var en veritabel logotypfest och därmed innebar "otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse". Men GRN gav anmälarna avslag, med hänvisning till att inslaget var "motiverat av ett underhållningsintresse". (Bild: Disney)
ANNONS