Ingmarie Halling är curator för den nya utställningen. Bakom henne syns dräkterna från "Mamma Mia"-musikalen.
Ingmarie Halling är curator för den nya utställningen. Bakom henne syns dräkterna från "Mamma Mia"-musikalen.

Tiden efter Abba blir interaktiv utställning

Abba-museet utökas med en ny del som berättar om medlemmarnas karriärer efter splittringen 1982.

ANNONS
|

Ungefär en tredjedel – så stor yta av Abba-museet kommer den nya utställningen, som visar de enskilda medlemmarnas karriärer från att Abba valde att gå skilda vägar, ta upp.

Curatorn Ingmarie Halling berättar att fem av delarna kommer att vara interaktiva. Besökarna kommer bland annat att få testa att dirigera "Chess"-musikalen virtuellt, samt hjälpa "Mamma mia"-rollfiguren Donna att måla om sin fasad.

- Jag tycker att det är jätteviktigt att förstå både vad som hände från början, före Abba, och vad som hände efter Abba. Även om det kanske är ett pajigt ord att säga, så är det ett musikfenomen som de här fyra har levererat och då är det kul att berätta hela historien, säger Halling.

ANNONS

"Så engagerade"

Abba-medlemmarna har själva hjälpt till att sätta ihop den nya delen av museet.

- Jag har aldrig sett dem vara så engagerade som de har varit den här gången, både Benny och Björn och Frida har varit jätteengagerade. Vissa saker kommer de ihåg och kan hjälpa till med, vissa saker får man leta sig fram till. Det ska bli jättekul att höra deras åsikt om det här, säger hon.

Utställningen kommer att fokusera på de största händelserna efter karriären, både Agnetha Fältskogs och Anni-Frid Lyngstads soloprojekt, samt Björn Ulvaeus och Benny Andersson sökande efter nya former att uttrycka sin musik. Ingmarie Halling tror att besökarna kan överraskas av vad medlemmarna åstadkommit efter splittringen.

- Det finns så mycket musik, speciellt ur "Chess", som har vandrat runt i världen på olika listor. Jag menar "I know him so well" som Whitney Houston har sjungit, den kanske man inte vet att Björn, Benny och Tim Rice har gjort, säger hon

ANNONS

- Sedan hoppas vi att våra utländska gäster ska få upptäcka Benny Anderssons Orkester, och all den kärlek som ligger i den musiken.

Räknar med intresse

TT: Tror du att tiden efter splittringen väcker lika starkt intresse som tiden före?

- Det är en bra fråga. Intresset för bra musik är bottenplattan i alltihop, det spelar ingen roll hur mycket tjusiga kläder eller märkvärdiga musikaluppslag man har. Så länge musiken finns räknar jag med att intresset finns, säger Halling.

Utställningen öppnar den 8 maj.

TT

Fakta: Abba-museet

Abba-museet visar Abba-medlemmarna Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus och Benny Anderssons liv från och med barndomen. Tidigare sträckte sig tidsspannet fram till 1982 när gruppen splittrades, men i och med utvidgningen av museet får besökarna följa med gruppen fram till idag.

På Abba-museet finns även tillfälliga utställningar. Just nu visas "Guitars of the stars" med en samling signaturgitarrer som ägs av Claes af Geijerstam. Han har bland annat arbetat som ljudtekniker åt Abba under 70-talet.

ANNONS