Sven Melander är först ut att bli uppmärksammad i årets omgång av "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.
Sven Melander är först ut att bli uppmärksammad i årets omgång av "Stjärnorna på slottet". Arkivbild.

Sven Melander: "Det var ett svårt beslut"

Sven Melander är en av de största stjärnorna på slottet i år. Men det var ingen självklarhet att han skulle ställa upp i SVT-programmet.

ANNONS
|

Det var för ett år sedan som Sven Melander fick veta att han drabbats av cancer. I våras och i somras gick han sedan igenom en cellgiftsbehandling – något som var nära att stoppa hans medverkan i "Stjärnorna på slottet".

Den sista behandlingen gjordes bara en månad före inspelningsstart.

- Tio dagar innan inspelningarna skulle börja var jag ytterligt tveksam, säger Sven Melander och berättar att han kraftigt hade överskattat hur snabbt han skulle återhämta sig.

ANNONS

"Viss reservation"

Till slut åkte han ändå till Teleborgs slott för att möta upp resten av årets deltagare: Camilla Läckberg, Alexander Karim, Kajsa Ernst och Lena Söderblom. Det var en tuff vecka men det gick bra till slut.

- Det var kanske nyttigt också, att komma i gång, säger Sven Melander.

Annars tvekade han inte när han fick frågan om att vara med i "Stjärnorna på slottet".

- Det var bara att tacka ja, med en viss reservation. Jag var ju intresserad av vilka andra som skulle vara med. Min önskan var att det skulle vara människor som jag inte känner eller har jobbat med för jag tycker att det blir bättre när det är människor man inte har träffat. Annars har man sina föreställningar om människor. Och det visade sig att jag inte har jobbat med någon av de här, knappt ens träffat dem. Det var väldigt avgörande, säger Sven Melander.

ANNONS

Pressad av Läckberg

I programmet kommer tittarna bland annat att få se Camilla Läckberg pressa honom om att vara mer privat när han berättade om sitt liv.

- Det var en naturlig fråga som jag tyckte var väldigt bra. Hon frågade om jag definierade mig genom det jag hade gjort, och mina jobb, och visst – det gör jag ju. Det gör nog de flesta människor. Men sedan pratade vi väldigt mycket om det privata. Så jag hoppas hon blev tillfredsställd, annars får hon fortsätta fråga nu, säger han och skrattar.

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 den 29 december.

TT

Fakta: Årets stjärnor på slottet

Camilla Läckberg, 44, deckarförfattare. Uppvuxen i Fjällbacka på Västkusten, där merparten av hennes böcker utspelar sig. Gick Handelshögskolan i Göteborg och gav som 27-åring ut romanen "Isprinsessan". Var vid 30 den bäst säljande deckarförfattaren i Sverige.

Kajsa Ernst, 56, skådespelare. Gjorde filmdebut i "Tomten är far till alla barnen" 1999 och stor succé i rollen som Eivor i "Masjävlar" 2004. Var gift med skådespelaren Göran Stangertz från 2009 till hans död 2012.

Alexander Karim, 42, skådespelare. Utbildade sig till skådespelare i Los Angeles och upptäcktes av Lukas Moodysson och Lars von Trier när han tillsammans med brodern deltog i en filmfestival. Känd från Johan Falk-serien och spelade Vanheden i nyinspelningen av Jönssonligan 2015.

Sven Melander, 71, komiker och skådespelare. Började som nöjesjournalist på Aftonbladet, filmdebuterade som Berra i "Sällskapsresan" 1980. Gjorde under 1980-talet stor succé som flera klassiska rollfigurer i "Nöjesmassakern". Har på senare år uppmärksammats för sin Youtube-kanal, där han tar upp aktuella politiska frågor och även intervjuat partiledarna.

Lena Söderblom, 83, skådespelare. Dotter till skådespelaren Åke Söderblom, filmdebuterade som 20-åring i Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende". Har medverkat i ett fyrtiotal filmer och spelat tillsammans med Kajsa Ernst i "Finaste familjen" på TV4.

ANNONS