Benny Fredriksson. Arkivbild.
Benny Fredriksson. Arkivbild.

Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson död

Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är död, uppger kulturinstitutionen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

"Alla våra tankar går i denna stund till Bennys familj. Benny Fredriksson har under sina många år i Stockholms stad varit en högt värderad och mycket betydelsefull medarbetare. Han har varit en ledande personlighet i stadens och landets kulturliv. Vi är många som i dag känner en djup sorg över Bennys allt för tidiga bortgång", skriver Ingela Lindh, vd för Stadshus AB, och Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande.

"Bestörtning och sorg"

Fredriksson var även skådespelare och regissör, utbildad vid scenskolan i Stockholm. Han har arbetat vid Riksteatern (1982–1990) och vid Stockholms stadsteater där han blev teaterchef 2002. Under sina tolv år på posten hade hela 381 produktioner premiär.

ANNONS

"Det är med bestörtning och sorg vi på Dramaten har mottagit beskedet om Benny Fredrikssons bortgång. Han var en stor teaterledare som genom många år har haft en enastående betydelse för svenskt teaterliv. Alla mina tankar är nu hos hans familj och dem som stod honom närmast", säger Eirik Stubø, teaterchef på Dramaten, i ett pressmeddelande.

Gick bort i Australien

1989 gifte Benny Fredriksson sig med operasångerskan Anne Sofie von Otter.

2013 blev han vd för Kulturhuset Stadsteatern. Han avgick från sin tjänst den 7 december 2017 efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien där han befann sig tillsammans med sin fru som skulle uppträda med Sydney Symphony Orchestra den 22–24 mars, enligt Dagens Nyheter. Benny Fredriksson blev 58 år.

TT

ANNONS