Sorlande förväntan och pärlverkstad inför Taylor Swift

Solen dundrade på hårt mot Taylor Swift-fansen som samlats utanför Friends arena redan på fredagseftermiddagen.
Men det som kändes och hördes mest var ändå det förväntansfulla sorlet och rasslandet från alla nypärlade vänskapsarmband.
– Armbanden gör att man lär känna alla som sitter här. Men det är inte så lätt att pärla kan jag säga, säger Nellie från Kristianstad.

ANNONS

Det är flera timmar kvar tills Taylor Swift går på scenen för sin första av tre monumentalt utsålda konserter i Friends arena utanför Stockholm.

Det blir ordentligt varmt på de stora betong- och asfaltsytorna och fansen tar tacksamt emot give aways från energidrycksmärkena som intagit strategiska positioner mellan arenan och köpcentret Mall of Scandinavia.

Inför Taylor Swifts besök har rapporteringen handlat mer om ekonomi än musik. Det har skrivits om allt från att försäljningen av cowboyhattar rusar till skyhöga hotellrumspriser. Häromdagen varnade Danske bank för att Taylor Swift är ett potentiellt hot mot inflationsmålet och därmed kommande räntesänkningar om alla fansen shoppar loss.

ANNONS

NK satsar på ”bakelser, drinkar och beauty med Taylor Swift-tema”

Taylor Swift har blivit dollarmiljardär på sin musik men på plats i Stockholm är det uppenbart att det finns pengar att tjäna hela vägen från foodtrucks till varuhus. Gatorna runt arenan fylls av tillfälliga matställen, NK bjuder in till Taylor Swift-weekend med ”bakelser, drinkar och beauty med Taylor Swift-tema” medan närliggande Gallerian har ställt i ordning en ”Swifties get ready lounge”.

I lobbyn till Friends arenahotell har man dragit igång en pärlverkstad för vänskapsarmband i lobbyn.

Utanför är stämningen förväntansfull men det är tydligt att många också väljer att bara sitta ned i skuggan och spara energi inför den över tre timmar långa konserten. Många har också tagit plats i de köer som gäller för att komma så nära scenen som möjligt.

Nellie från Kristianstad: ”Taylor har alltid varit så jäkla häftig som står upp för sig själv som kvinna.”

Det där med armbanden började med texten till låten ”You´re on your own, kid” från plattan ”Midnights”

”'Cause there were pages turned with the bridges burned, Everything you lose is a step you take, So make the friendship bracelets, Take the moment and taste it. You've got no reason to be afraid.”

I en av köerna hittar vi systrarna Nellie och Maja från Kristianstad respektive Malmö.

– Vi gjorde våra armband i går och sedan har vi bytt med många vi träffat här. Man lär känna alla som sitter här. Men det är inte så lätt att pärla kan jag säga, säger Nellie.

ANNONS

Klär sig för att gestalta sin favorit-era

Systrarna har varit Taylor Swift-fans sedan de såg Netflix-dokumentären ”Miss Americana” som kom 2020.

– Hon har alltid varit så jäkla häftig som står upp för sig själv som kvinna i den här branschen. Så det är absolut både hennes värderingar och hennes musik, säger Nellie som klätt sig i svart och vitt.

Vilket på Taylor Swift-språk betyder att hon valt att gestalta ”The tortured poets department”-eran.

– Det var de kläder jag hade hemma men många är verkligen jätteduktiga på att klä upp sig. Och jag tycker alla hennes album är magiska på sitt sätt.

Även Erika och Emil från Laholm har handlederna fulla av pärlarmband.

– Det är en väldigt kul grej. Man får tillfälle att prata med andra och hitta nya vänner. säger Erika.

– Det säger ju lite om ens personlighet också när man visar vilka låtar man tycker bäst om, säger Emil som klätt sig efter ”The tortured poets department”-eran medan Erika valt ”Red” för att till söndagens konsert dressa om till favoriten ”Reputation”.

Prick klockan 16 kommer så nyhetspusharna om att Taylor Swift har landat i sin privatjet på svensk mark. Enligt Aftonbladet skylde vakter och andra medföljande henne från fotograferna genom att hålla upp paraplyer.

ANNONS

Fyra timmar innan hon ska göra entré på scenen inför alla fansen i Friends arena.

ANNONS