Skådespelaren Hans Wahlgren blev 86 år. Arkivbild.
Skådespelaren Hans Wahlgren blev 86 år. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Skådespelaren Hans Wahlgren död

Skådespelaren Hans Wahlgren är död, meddelar familjen på Instagram.
Han blev 86 år.

ANNONS

Hans Wahlgrens familj, bland andra barnbarnet och influeraren Bianca Ingrosso och dottern och artisten Pernilla Wahlgren, berättar på sociala medier att Hans Wahlgren somnade in efter en tids sjukdom. Han hade familjen vid sin sida.

"Du har varit så så stark..! Det gör så fruktansvärt ont just nu, och sorgen är ofantlig – men när du tog ditt sista andetag så var det det lugnaste och vackraste vi har varit med om", skriver Pernilla Wahlgren på Instagram.

Hans Wahlgren debuterade som skådespelare i kortfilmen ”Indianer och blekansikten” 1945, men det stora genombrottet kom 1959 i filmen "Raggare" där han spelade mot sin blivande fru, Christina Schollin. Under många år medverkade han i "Hagges revy" i Göteborg och blev också flitigt anlitad på privatteatrarna i Stockholm, bland annat i uppsättningar som "Oh! Calcutta!" på Folkan samt "Charleys tant" och "Spanska flugan" på Vasan.

ANNONS

2001 återvände han till sin uppväxts Helsingborg och spelade mot Eva Rydberg i "Kärlek och lavemang" på Fredriksdalsteatern. Under senare år har han också medverkat flitigt i realityserien "Wahlgrens värld".

"Spred värme"

Skådespelaren, dramatikern och den tidigare teaterchefen Staffan Götestam beskriver Hans Wahlgrens bortgång som en oändlig sorg.

– Han var väldigt kollegial och pålitlig, och en stor tillgång i en ensemble för att han spred en värme som smittade av sig på alla, säger Götestam och lyfter fram Wahlgren skicklighet som komiker och imitatör.

– Han hade någon sorts chevaleresk elegans kombinerat med en underfundig ironi som verkligen slog an.

Marko "Markoolio" Lehtosalo spelade mot Hans Wahlgren i "Rasmus på luffen" på Oscarsteatern i Stockholm 2009. Han beskriver Wahlgren som både sympatisk och humoristisk.

– Han var kvick, om vi föll ur manus var han väldigt snabb och hade "funny bones". Han var snabb att fånga situationen, många gånger när vi spelade. Han hade stenkoll på läget.

Även barnbarnet Benjamin Ingrosso medverkade i den föreställningen.

– Vi hade väldigt kul ihop alla tre och jag märkte att Benjamin älskade honom. Vi skrattade mycket tillsammans, säger Lehtosalo.

"På halv stång"

Sonen Linus Wahlgren, även han skådespelare och artist, skriver att grannarna nu flaggar på halv stång.

ANNONS

"... och vi sitter på balkongen och tittar ut över Torsbyfjärden, som du älskade och pratar om dig”, skriver han på Instagram.

Barnbarnet Bianca Ingrosso beskriver honom som "världens absolut snällaste morfar".

"Den tryggaste platsen på jorden, den var vid din sida" skriver hon.

Hans Wahlgren

Hans Wahlgren föddes 1937 i Helsingborg men är uppväxt i Stockholm.

Skådespelaren slog igenom i filmen “Raggare” 1959 och har sedan dess gjort en mängd roller både på film, tv och teater. Mest känd är han kanske för sina rollprestationer i olika revyer, farser och komedier runt om i Sverige, bland annat på “Hagges revy” i Göteborg.

Därutöver har han även varit röstskådespelare i flera filmer såsom “Kalle och chokladfabriken” och “Nanny McPhee”.

Fram till sin död var han gift med skådespelaren Christina Schollin. Tillsammans har de fyra barn och nio barnbarn. Flera av dessa efterlämnade släktingar har också uppnått stjärnstatus, däribland Pernilla och Nicklas Wahlgren samt Bianca och Benjamin Ingrosso.

ANNONS