Så blev hon festival­general över en natt

Emma Knyckare har en mansfri festival på gång och bjuder in Varbergs och Falkenbergs kommuner "att höra av sig".

ANNONS
|

Hon fann sig själv plötsligt vara festivalgeneral. Nu bjuder Emma Knyckare in Varbergs och Falkenbergs kommun att höra av sig - för att ge plats åt den mansfria musikfestivalen.

Själv har hon kallat det för ”en rolig spaning”, hennes förslag om en mansfri musikfestival som hon twittrade ut i början av juli som en reaktion på alla rapporter om sexuella övergrepp på festivaler runt om i Sverige.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och plötsligt var Emma Knyckare i alla svenska medier och i flera utländska. Hon ägnade mycket tid åt att göra intervjuer och bemöta påhopp från kränkta män, men sedan blev det tyst.

ANNONS

Nu berättar hon för HN om varför och om planerna som börjat ta form. Hon bjuder också in Varbergs och Falkenbergs kommun att höra av sig för att ordna festivalen.

Vad hände egentligen efter ditt twitterinlägg?

– En enkel spaning fick verkligen mycket uppmärksamhet. Jag twittrade på kul och hade inte räknat med att bli festivalgeneral över en natt. Det var dessutom första dagen på min semester, min man var bortrest och jag ensam med barn. Då ville jag fokusera på att faktiskt se till att det här händer snarare än att svara på frågor och ge intervjuer. Jag fick prioritera helt enkelt. Och eftersom det verkar finnas ett stort behov av festivalen känner jag att vi måste göra den!

Hennes twitterförslag visade sig alltså snabbt bli allvar. Men själv hade Emma Knyckare inte en tanke på att hon ”skulle styra ihop den” eller att någon överhuvudtaget skulle genomföra det hela. Nu finns det en nyligen sammansatt projektgrupp med 22 projektledare som kommer att se till att det blir en mansfri festival redan nästa sommar.

– Vi ska träffa festivalarrangörer om några veckor och då börjar planerna smidas, berättar Emma Knyckare.

På frågan om det kan bli aktuellt med Varberg eller Falkenberg svarar hon att ”det är bara för kommunerna att höra av sig”.

ANNONS

När det gäller alla kränkta män pekar Emma Knyckare på att ”de har tillgång till alla andra platser i samhället, vilket inte alla kvinnor har så om de kan unna tjejer att känna sig trygga under tre dagar vore det toppen”.

– Låt de få lite trygghet efter all skit och alla övergrepp som rapporteras om från sommarens festivaler.

Till de personer som oroat sig över vem som ska ”dra alla sladdar” har hon bara en sak att säga:

– Haha det ska jag göra! Och massvis med andra.

ANNONS