Kompisens självmord fick Linnéa att skriva en pjäs

Unga personers våndor och psykiska ohälsa är något som falkenbergarna Kajsa Åsén Johansson och Linnéa Ytterlid har funderat mycket på. Nu sätter de upp pjäsen ”I skuggan av ett liv”, skriven av Linnéa efter att en av hennes vänner tog sitt liv.

ANNONS
LocationVarberg, Okome, Falkenberg|
|

”I skuggan av ett liv” spelas i Halland, Varberg, Falkenberg och Laholm de närmaste veckorna. Den är skriven och producerad av Linnéa Ytterlid, från Okome.

– Egentligen har pjäsen funnits i mitt huvud sedan jag gick i gymnasiet. Sen har den på olika sätt bubblat fram i och med att jag har jobbat mycket med personer som lider av psykisk ohälsa. Till slut bestämde jag mig att skriva ner den och göra en handling, berättar hon.

Linnéa Ytterlid från Okome har skrivit manus och producerat föreställningen. Hon spelar även huvudrollen som Saga.
Linnéa Ytterlid från Okome har skrivit manus och producerat föreställningen. Hon spelar även huvudrollen som Saga. Bild: Denise Melin Sant

"Unga tjejer lider”

Att det nu kunde bli av beror på att Linnéa i höstas tilldelades Olof von Dalins minnespris. Pjäsen handlar om den unga kvinnan Saga och man får följa hennes liv från barndomen in i tonåren när hon blir förälskad – men också parallellt hur hennes psykiska ohälsa påverkar hela livet.

ANNONS

– Jag jobbar också på Kulturskolan och här möter jag många unga tjejer som själva lider av psykisk ohälsa. Pressen från skola och samhälle gör att många idag drabbas, och därför känns det som ett viktigt och aktuellt ämne att ta upp.

– Just den här historien kommer från att jag i mitt tonår hade en kompis som tog livet av sig. Därför är det lite som att väcka hennes minne till liv, säger Linnéa Ytterlid.

Hur har det varit?

– Det har varit en process på många år. Det bearbetades dels genom att skriva pjäsen, dels genom att spela rollen flera gånger.

Kajsa Åsén Johansson från Falkenberg spelar flera roller, bland annat som Skuggan – en mörkare variant av Saga. Sagas blommiga klänning motsvaras av en kolsvart dito hos Skuggan, tillverkad av sopsäckar, hönsnät och bubbelplast.
Kajsa Åsén Johansson från Falkenberg spelar flera roller, bland annat som Skuggan – en mörkare variant av Saga. Sagas blommiga klänning motsvaras av en kolsvart dito hos Skuggan, tillverkad av sopsäckar, hönsnät och bubbelplast. Bild: Denise Melin Sant

Spelar flera roller

Med på scen finns Kajsa Åsén Johansson från Falkenberg och dansaren Mohumed Diab, som 2022 fick Halmstads kommuns kulturstipendium och i pjäsen får gestalta allt från läkare till ”en fuckboy”, en riktigt otrevlig kille.

– Det är kul att vara så olika karaktärer, säger han. Fyra karaktärer som går i samma linje mot samma syfte. Själva ämnet berör oss mycket som unga vuxna.

Kajsa Åsén Johansson spelar bland annat som mamma och Skuggan – en tydlig spegelbild av Saga, men där allt går i svart.

– Jag har själv haft ett svårt inre liv, speciellt i tonåren. Det är kul att få vara den mörka sidan, självhatet. Det är kul att ta tillbaka makten över det som man själv har gått igenom.

ANNONS
Föreställningen ”I skuggan av ett liv” tar upp psykisk ohälsa bland unga.
Föreställningen ”I skuggan av ett liv” tar upp psykisk ohälsa bland unga. Bild: DENISE MELIN SANT

Slagsmål och musik

Efter premiären i kväll väntar en turné runt om i Halland.

– Det är mycket att tänka på: exempelvis hur scenen är uppbyggd på de olika platserna. Man vill inte att nån ramlar av scenen när man utövar ”stage fighting” (slagsmålsscener), säger Linnéa.

Förekommer det sånt?

– Ja, jag gillar stage fighting, så det finns en sån tvist mellan Skuggan och Detet.

Det blir även musik, nyskriven till förställningen av Sebastian Dragodan. För Linnéa är det detta som är mest nervöst.

– Jag är väldigt van vid att stå på scen. Jag har skådespelat sen jag var tonåring, ibland flera föreställningar per år. Jag känner mig trygg på den biten, men att sjunga inför folk – och med det budskapet och all vikt som ligger i att avsluta med en sång, det känns nervöst. Men också väldigt kul. Jag måste utmana mig själv.

Trion hoppas att besökarna ska ta till sig något kring ämnet.

– Jag hoppas att publiken blir berörd och känner att det är dags att göra nåt. Det är för mycket i dag att vi står vid sidolinjen och låter saker och ting hända. Alla måste ut och försöka påverka på det sätt man kan. Att ta kontakt med den där kompisen eller anhöriga som man vet mår dåligt, men man kanske inte orkar. Men ta det beslutet – för varje liten handling räknas.

ANNONS

Fakta: I skuggan av ett liv

Regi: Kristina Sahlberg

Skådespelare: Kajsa Åsén Johansson, Mohumed Diab, Linnéa Ytterlid

Kompositör: Sebastian Dragodan

Manus: Linnéa Ytterlid

Turnéplan:

  • Fredag 31 mars: Kulturhuset Najaden, Halmstad
  • Lördag 1 april: Varbergs teater, Komedianten, Varberg
  • Söndag 2 april: Laholms teater, Laholm.
  • Lördag 22 april: Falkhallen, Falkenberg.
  • Söndag 23 april: Dramalogen, Halmstad.
ANNONS