"Dips" följer tre inkompetenta diplomater, spelade av Moa Lundqvist, Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl. Pressbild.
"Dips" följer tre inkompetenta diplomater, spelade av Moa Lundqvist, Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl. Pressbild.

Rönndahl skapar fiktiv kris med Kina

Kan utrikespolitik vara roligt? Efter hemliga intervjuer med diplomatins toppskikt har Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll skapat serien "Dips", som driver med diplomaters vardag.

ANNONS
|

Grundarna bakom "Dips", den gifta duon Rönndahl-Agerhäll, beskriver serien som en blandning mellan en Disneyfilm och en dokumentär. Mycket är baserat på verkligheten, samtidigt som de strävar efter att det ska finnas någonting för alla.

Serien följer tre på olika sätt inkompetenta diplomater som spelas av Jesper Rönndahl, Marie Agerhäll och Moa Lundqvist, och utspelar sig på den attraktiva arbetsplatsen Utrikesdepartementet.

- Vi har wallraffat och intervjuat folk både på golvet och högst upp hemligt, och har fått massor av roliga historier. Mycket av det vi ser i serien är sant, men vi har "tweakat" till det lite eftersom att det inte är en dokumentär, säger Marie Agerhäll.

ANNONS

"Världsfred på spel"

Samtidigt tror de att man inte måste vara intresserad av politik för att uppskatta serien.

- Alla vet hur det är att jobba på en arbetsplats där man vill göra karriär och inte göra bort sig inför chefen. Samma typ av pinsamhet om man råkar spilla på chefen uppstår på en fin arbetsplats som UD, bara att mer står på spel, säger Marie Agerhäll.

- Det är det som är så roligt med UD, allting ska vara så korrekt. I värsta fall kan världsfreden stå på spel, säger Jesper Rönndahl.

"Skojar inte om Kina"

Det första avsnittet handlar om hur de tre rollfigurerna råkar skapa en diplomatisk kris med Kina, någonting som Jesper Rönndahl personligen råkade ut för i höstas med sitt satirprogram "Svenska nyheter". Efter ett fejkat inslag riktat till kinesiska turister anklagade den kinesiska ambassaden SVT för att vara rasistiskt, medan "Svenska nyheter" menade att det var satir.

ANNONS

- Vi spelade in "Dips" i somras och det andra skedde i oktober. Jag borde ha tänkt att det jag gjorde i "Svenska nyheter" hade kunnat påverka "Dips", men jag tror bara att det kommer att bli roligt, säger Jesper Rönndahl.

- Vi är ganska noga med att inte skoja om Kina utan om att de svenska diplomaterna är dåliga på sitt jobb, säger Marie Agerhäll.

Serien har premiär på julafton på SVT Play.

TT

Fakta: "Dips"

Dips följer tre diplomater i vid Utrikesdepartementet, som på olika sätt är dåliga på sitt jobb. Fanny (Moa Lundqvist) har jobbat sig till en plats på departementet men har svårt med det sociala, Jens (Jesper Rönndahl) är diplomatsonen som föddes med en silversked i munnen och Mimmi (Marie Agerhäll) är den adliga handledaren som har gjort en horisontell karriär på UD.

Serien har premiär den 24 december på SVT Play och visas sedan på SVT1 i vår.

ANNONS