Jim Grant, mer känd som Lee Child, har skrivit böckerna om den före detta militärpolisen Jack Reacher. Nu har han gått i pension. Arkivbild
Jim Grant, mer känd som Lee Child, har skrivit böckerna om den före detta militärpolisen Jack Reacher. Nu har han gått i pension. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

"Reacher"-skaparen pensioneras – men inte serien

Med fler än 200 miljoner sålda böcker är Lee Child en av världens mest säljande författare.
Men nu har han gått i pension. Böckerna om Jack Reacher kommer i fortsättningen att skrivas av Childs bror Andrew.

ANNONS

– Mitt namn kommer att finnas med på böckerna, av rent kommersiella hänsyn, säger Lee Child till TT.

Att TT talar med Lee Child beror inte så mycket på böckerna utan på den tv-serie som baserats på dem. Den första säsongen av "Reacher" visades på Amazon Prime härom året, nu kommer säsong två. Den första vändan baserades på den första boken, "Dollar" från 1997.

– Vi tyckte att det var bra att börja med, den introducerade Jack Reacher. Han hade precis lämnat det militära, han skulle hitta ett liv utanför det. Det fanns också rätt mycket tillbakablickar som förklarade vem han var som person.

ANNONS

"Har fyllt i allt"

Den nya säsongen bygger på bok nummer elva, ”Trubbel” från 2007. Den visar vem Jack Reacher är professionellt och hur han löste svåra fall i det militära.

– Vi kan ju inte förutsätta att tv-publiken har läst böckerna, så med de här två serieomgångarna har vi fyllt i allt. Nu kan vi gå fram och tillbaka hur vi vill när vi ska välja böcker att filmatisera. Jag har alltid vinnlagt mig om att alla böcker ska stå på egna ben. Du måste inte ha läst de tidigare för att kunna tillgodogöra dig en bok.

För några år sedan kom det två Reacher-filmer med Tom Cruise i huvudrollen. Cruise är en kortväxt man och levde inte upp till den i böckerna ofta återkommande beskrivningen "den store killen".

– Nej, den aspekten av Reacher fanns inte där. Jag gillar verkligen Tom, både som person och som skådespelare. Men nu hade vi chansen att rollbesätta med en skådespelare som verkligen var storväxt. Och det var inte lätt, eftersom det är ont om storväxta skådespelare i USA. Vad det nu beror på, säger Lee Child.

"Äger tv-rutan"

Den man hittade var den storvuxne Alan Ritchson, som verkligen ser ut som böckernas Jack Reacher.

– Han imponerade från början. Han har karisma och han äger tv-rutan.

ANNONS

Nu jobbar man med en tredje serieomgång, samtidigt som brorsan Andrew fortsätter att skriva böckerna. Lee Child funderade först på att låta Reacher dö, men ångrade sig och ville låta sin hjälte leva vidare.

– Vi har skrivit fyra böcker tillsammans, sedan har han tagit över själv. Han är sedan tidigare en bra författare. Så hädanefter blir min kontakt med Jack Reacher densamma som din – jag läser böckerna. En negativ sak med att skriva själv är att man hinner inte läsa så mycket som man vill. Det blir ändring nu.

Tom Cruise spelade huvudrollen i två Jack Reacher-filmer. Arkivbild.
Tom Cruise spelade huvudrollen i två Jack Reacher-filmer. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Alan Ritchson spelar Jack Reacher i tv-serien. Arkivbild.
Alan Ritchson spelar Jack Reacher i tv-serien. Arkivbild. Bild: Eric Jamison/AP/TT

Fakta: Lee Child

Namn: Egentligen Jim Grant.

Ålder: 69 år.

Familj: Hustrun Jane, dottern Ruth.

Bor: Har flera hus i olika delar av USA: New York, Wyoming och Colorado.

Yrke: Författare.

Tidigare böcker: Fler än 20 böcker om Jack Reacher, den första, "Dollar", publicerades 1997.

Aktuell: Med andra säsongen av tv-serien "Reacher", som strömmas på Amazon Prime från 15/12.

ANNONS