Artisten Peter Jöback är i höst aktuell med showen "Med hjärtat som insats" på Cirkus i Stockholm. Pressbild.
Artisten Peter Jöback är i höst aktuell med showen "Med hjärtat som insats" på Cirkus i Stockholm. Pressbild.

Peter Jöback gör personlig show

Det är många år sedan han gjorde något helt eget på scen. I höst är Peter Jöback tillbaka med en show delvis baserad på hans eget liv.

ANNONS
|

I drygt 20 år har han sjungit sig in i svenska folkets hjärtan, och sedan debuten har musikalstjärnan bockat av drömroller både på West End och på Broadway.

I september tar Peter Jöback åter ton på svensk mark i föreställningen "Med hjärtat som insats”.

- Det har hänt så mycket i min karriär, jag har länge velat göra en sådan här show där jag på ett poetiskt sätt omfamnar min historia, som jag hoppas kan ge kraft till andra människor, förklarar Peter Jöback på telefon från Manhattan, där han är aktuell i 30-årsjubileet av ”Phantom of the opera”.

ANNONS

"Var det Jöbacks liv?”

Tillsammans med sitt kreativa team, bestående av regissörerna Hans Marklund och Magnus Renfors, har föreställningen mejslats fram – delvis baserad på Peter Jöbacks eget liv.

- Vi kommer att besöka olika världsdelar och livsstadier. Efteråt vill jag att folk ska tänka ”var det där Peter Jöbacks liv” – och det är det bara jag som vet.

Grunden till showen är spikad, men detaljerna är fortfarande inte klara. Det handplockade teamet kommer tillsammans med ensemblen att väcka liv i showen. Utöver Peter Jöback består föreställningen av en tiomannaorkester, dansare, akrobater och ytterligare sex skådespelare.

- Jag tycker om teamwork och hymlar inte med att jag gillar att stå längst fram, men jag skulle inte vara något utan ett bra team. Vi bygger historien tillsammans.

Personlig skiva

Musiken i föreställningen är en blandning av Peter Jöbacks klassiker och nya låtar från den kommande skivan.

ANNONS

- Jag har alltid försökt vara personlig, men inte privat i mitt artisteri. Den här skivan är musikaliskt det mest personliga jag gjort, säger Peter Jöback och fortsätter:

- Genom musiken har jag försökt hitta min plats på jorden. Den har alltid räddat mig, gett mig en röst och ett språk att uttrycka mig på.

Efter två decennier på scenen har Peter Jöback gjort en inre – och yttre – resa som går likt en röd tråd genom showen.

- När jag var i tjugoårsåldern ville jag vara någon annan än mig själv. I dag känner jag tvärtom, jag är stolt över det jag har åstadkommit, säger artisten och tillägger:

ANNONS

- Men jag känner mig som en långdistanslöpare, och siktar alltid långt framåt. Jag toppar gärna samma dag som jag dör.

"Med hjärtat som insats" har premiär den 20 september på Cirkus i Stockholm.

TT

Fakta: Peter Jöback

Föddes 1971 i Stockholm.

Debuterade redan i tonåren som musikalartist och schlagersångare.

Fick sitt genombrott år 1991 i musikalen "Grease" på Chinateatern i Stockholm.

Efter att spelat i ”Kristina från Duvemåla” fick Jöback stora framgångar med låten ”Guldet blev till sand”.

Londondebuterade i "Miss Saigon" år 1997, och har därefter bland annat spelat huvudrollen i "Phantom of the opera" på Broadway i New York. Var en av årets deltagare i "Stjärnorna på slottet" i SVT.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS