Palestinsk poet dödad i Gaza

Den palestinske poeten Refaat Alareer och hans familj har dödats i en israelisk attack i Gaza, uppger flera närstående källor. Han blev 44 år.

ANNONS

"Min vän och kollega Refaat Alareer dödades tillsammans med sin familj för ett par minuter sedan. Jag vill inte tro att det är sant. Vi älskade att plocka jordgubbar tillsammans", skriver poeten och Gazabon Mosab Abu Toha på Facebook i ett inlägg under natten till fredagen.

"Mordet på Refaat är tragiskt, smärtsamt och skandalöst. Det är en enorm förlust", skriver vännen Ahmed Alnaouq på X, tidigare Twitter.

Refaat Alareer var en av förgrundsgestalterna i en ny våg av unga Gaza-författare som valde att att skildra sina upplevelser på engelska.

Han var även professor i engelsk litteratur vid det islamska universitet i Gaza där han bland annat lärde ut Shakespeare, och han var en av grundarna till projektet "We are not numbers", som parade ihop författare i Gaza med utländska mentorer för att hjälpa dem att skriva på engelska.

ANNONS

Efter Hamas-attacken i oktober ska Alareer ha vägrat att lämna sina hemtrakter i norra Gaza där striderna har varit som hårdast.

I november publicerade Alareer en dikt på X med titeln "If I must die" som har delats tiotusentals gånger. Den avslutas med raden "Om jag måste dö, låt det det skänka hopp, låt det bli en berättelse".

Litteratursajten The Literary Hub har har publicerat ett minnesord över Refaat Alareer. Samtidigt skriver journalisten och författaren Ramzy Baroud på X: "Vila i frid, Refaat Alareer. Vi fortsätter att vägledas av din visdom, nu och för alltid."

ANNONS