Nyckelharpans nätverk är ett bra exempel på hur man förmedlar kunskap för att värna kulturarvet, tycker Unesco. Arkivbild.
Nyckelharpans nätverk är ett bra exempel på hur man förmedlar kunskap för att värna kulturarvet, tycker Unesco. Arkivbild. Bild: Pawel Flato/TT

Nyckelharpans nätverk lyfts fram av Unesco

ANNONS

Ett svenskt initiativ för att samla kunskap om och entusiaster kring ett klassiskt svenskt instrument lyfts fram av FN:s organisation för internationellt samarbete. Projektet Nyckelharpans nätverk skrivs nu in i Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv.

Registret används för att inspirera sätt att säkra det levande kulturarvet runtom i världen. En viktig del av nätverket är Eric Sahlström-institutet i Tobo i Tierps kommun, som är en nationell samlingsplats för traditionell svensk folkmusik.

"Utnämningen blev möjlig tack vare alla utövare: musiker, instrumentbyggare, folkdansare, folkmusikorganisationer och institutioner, skolor, forskare, producenter och arrangörer. Vi är oerhört glada och stolta", säger Magnus Holmström, riksspelman och verksamhetschef på Eric Sahlström-institutet.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version fick initiativet fel namn.

ANNONS