Vargen från Varberg släpper en ny skiva. Foto: Cherry Sander 
Vargen från Varberg släpper en ny skiva. Foto: Cherry Sander 

Vargen tolkar Dan Anderssons dikter

Så låter nya skivan

ANNONS
|

Vargen heter egentligen Reine Johansson och är aktuell med ett nytt album. Likt Mando Diaos kioskvältare med Gustaf Frödingtexter tolkar han en gammal diktare i visformat – den välkände dalmasen Dan Andersson.

Skivan "Sånger från natten, sånger från Dan" består av tolv av Dan Anderssons dikter med dina melodier. Hur kom du på att du skulle tonsätta texter om landsbygden från förra sekelskiftet?

– Av någon anledning satt jag med en diktbok av Dan Andersson en kväll i maj 2015. När jag slog upp dikten "Den gamle" kom melodin direkt. Så jag tog upp gitarren och spelade in den med en gång. Samma sak hände med det som nu är låten "Huck Finn". Då tänkte jag att jag nog måste kolla närmare på honom.

ANNONS

Dan Andersson föddes 1888 och växte upp på den dalländska landsbygden i ett arbetarklasshem. Han är fortfarande en populär poet som har inspirerat och tolkats av bland andra Thåström, Sofia Karlsson och Rolf Wikström. Hur hittade du honom?

– För det första fascinerades jag av det Thåström hade gjort. Och när jag var ute och spelade var det många som frågade om jag inte hade någon Dan Andersson på repertoaren. Då började jag titta på gamla tonsättningar. Sedan läste jag Göran Greiders biografi om Dan Andersson och då sa det liksom klick. Då tyckte jag att jag lärde känna honom som person.

Vad är det du tycker om med hans poesi?

Det mörka i dikterna tilltalar mig. Han har såklart ett vackert språk också, men jag tycker om att det är fokus på människor som är lite utsatta. Det handlar ofta om folk på utkanten, som en mördare eller tjuvskytt. Sedan utspelar det sig på landsbygden. Jag är uppvuxen ute i Kungsäter i skogen, så de miljöerna tilltalade mig också.

Varför är hans texter fortfarande intressanta för dig och så många andra?

– Jag tycker att det finns många i dag som har någon form av andligt sökande. Dan Anderssons texter handlar om det vackra, det vidskepliga, en annan värld. Jag hoppas att folk tilltalas av de här låtarna, det temat saknas i musiken i dag.

ANNONS

Vad händer nu?

– Jag släpper singeln "Sång till Västanvinden" under augusti ochsedan släpper jag albumet på riktigt 15 september.

Lyssna på albumet här:

ANNONS