Liveskiva. Robert Strandberg, Janne Blom, Tony Tomasson, Thomas ”Rudde” Rurfors och Janne Blom i Rock Zoo har spelat i många olika konstellationer runt om i landet. Nu har de sin bas i Falkenberg. På bilden saknas Dan Helgesen som i mån av tid förstärker bandet vid liveframträdanden.
Liveskiva. Robert Strandberg, Janne Blom, Tony Tomasson, Thomas ”Rudde” Rurfors och Janne Blom i Rock Zoo har spelat i många olika konstellationer runt om i landet. Nu har de sin bas i Falkenberg. På bilden saknas Dan Helgesen som i mån av tid förstärker bandet vid liveframträdanden.

Rockveteraner satsar på nytt band

Musikertäta Falkenberg har ett nytt band på gång. Snart gör Rock Zoo sitt första offentliga gig, med lite högre ambitioner än att bara spela lokalt. Två plattor planeras, den ena spelas in live på Bakfickan i morgon.

ANNONS
|

Från början kallade de sig Stoneface, ett namn alla var nöjda med tills någon råkade googla och upptäckte att det finns ett engelskt hårdrocksband med samma namn.

– Det var bara att gilla läget och döpa om sig. Men det som är lite kul med namnet Rock Zoo är att det inte är så lätt att sätta in i ett fack, säger Janne Blom.

Han är mest talför i bandet och har ett gediget förflutet i branschen som musiker och råddare. Janne spelade i många år trummor i The Radio (tillsammans med bland andra Lundell-gitarristen Janne Bark) och har varit med om att rådda vid konserter med legendarer som Queen och Peter Gabriel i Scandinavium.

ANNONS

– Queen-konserten var jag på. Det var en höjdare, inflikar gitarristen Thomas ”Rudde” Rurfors.

”Rudde” är en av två urfalkenbergare i Rock Zoo och har spelat med flera olika konstellationer i staden, till exempel i coverbandet Hogfarm.

Den andre ”urinvånaren” är bandets färskaste medlem Robert Strandberg som var med i Team Wells och tävlade i ”Körslaget”. Han har annars mest spelat på egen hand som trubadur eller duo. Nu vill han testa att spela med ett band.

Vad fick dig att nappa på att vara med i Rock Zoo?

– Hahaha, har du träffat Janne Blom? Han är ju bilförsäljare och skulle kunna sälja sand i Sahara. Första veckorna var man lite skeptisk eftersom det är svårt att slå sig fram med den här typen av musik och det redan finns många bra band. Men ju mer man spelat låtarna känns det bättre och bättre, menar Robert.

De övriga två är inflyttade till kommunen från olika delar av landet.

Janne växte upp i Göteborg medan basisten Tony Tomasson har sina rötter i Värmland.

ANNONS

– Jag flyttade till Falkenberg 1998 och spelade redan då ihop med Janne i Fullhouse som höll på i några år, berättar Tony.

Rock Zoo började ta form för lite drygt ett och ett halvt år sedan och fick sin nuvarande sättning för bara ett par månader sedan.

När de fortfarande hette Stoneface var gitarristen Anders Lindecrantz och sångaren/munspelaren Roger Gröndahl med och bandet spelade några gånger på Ocean förra sommaren.

Men de två har av olika skäl lämnat och i stället har man en extramedlem i göteborgaren Dan Helgesen på keyboard. Han har en koppling till Falkenberg som medlem i Thumbe och har lirat med kända namn som Black Ingvars, Stefan Andersson, Mikael Rickfors, Sanne Salomonsen, Freda och Glenn Hughes.

– Dan är ganska upptagen med olika projekt, men kommer att hoppa in i mån av tid när vi spelar live, förklarar Janne Blom.

Bandet lirar både covers och eget material. Men i morgon onsdag är det covers som gäller när de gör sin första officiella spelning på Bakfickan på Grand.

– Vi har till exempel hottat upp en gammal Kinks-låt, ”Till the end of the day”. Den är tänkt som singel eller dragare till ett kommande album, berättar Janne.

ANNONS

– Tanken är att vi ska spela in ett livealbum först och sedan göra en platta med mest eget material till hösten. Jag har sju-åtta låtar liggande och vi behöver kanske det dubbla för att ha lite att välja mellan, fortsätter han.

Coverrepertoaren består av allt från Bowie och Springsteen till Laleh. De gör egna versioner av låtar som ”Cat people”, ”Born to run” och ”Some die young”.

Ingen av bandmedlemmarna protesterar när Janne beskriver deras musik som tung västkustrock blandad med 70-talets hårdrock. Framförd av ett gäng där medelåldern ligger strax under 50 år.

Tanken är att i alla fall satsa lite halvseriöst med ett par plattor och via Bloms kontakter i branschen försöka komma ut och spela lite även utanför Falkenbergs kommungränser.

– Att få spela live är ju det man lirar för. Kan Bröderna Olsen slå igenom vid 55 bast, kan väl vi göra det med, skrattar Janne.

Medlemmar: Janne Blom (trummor), Robert Strandberg (sång/gitarr), Thomas Rurfors (gitarr/sång/keyboards), Tony Tomasson (bas/sång), Extramedlem live: Dan Helgesen (keyboards/sång)

Bandet är aktuellt med spelning på Bakfickan 5 juni och Ruby Red 20 juni. De kommer dessutom att spela utomhus någonstans i Falkenberg i samband med stadsloppet den 27 juli.

Hemsida: www.rockzoo.se

ANNONS