Utpekad. Elias Björck är en av arrangörerna från föreningen Arenea som ligger bakom PT Guld-festivalen.
Utpekad. Elias Björck är en av arrangörerna från föreningen Arenea som ligger bakom PT Guld-festivalen.

Ny gratisfestival i Varberg

Snillrik progg, rock 'n roll och indiepop från Göteborg. Lördagen 6 augusti bjuder gänget från Klubb PT på gratisfestival i Societetsparken. Dragplåster är Kristian Anttila och hela nio lokala band spelar på två scener.

ANNONS
|

Nudity is Not a Crime inleder på tältscenen vid lunchtid med sina attacker av funk, rap och rock. De följs av Silvret, en relativt ny konstellation som kretsar kring Henrik Hagedorn (tidigare i Serenade For June med flera). Guldapan bjuder på snillrik progg och trion King Melodies kör en blandning av indie och countrypop med drömska melodier.

– Det vi vill lyfta fram är artister som känns egna och verkligen dedikerar sin tid åt musiken. Ett lokalt band som har tio egna bra låtar är jävligt professionella i våra ögon, säger Elias Björck, projektledare i föreningen Arenea. Samtidigt säger vi inte att det här är Varbergs bästa band, det finns jättemånga fler, men vi har inte plats för alla.

ANNONS

Under eftermiddagen riffas det vidare med Hot Sauce Habaneros, som består av medlemmar från Innocent Rosie och Barbarossa, där Tobias Strandvik och Thomas Andersson från powertrion Kamchatka ingår.

Wildebeest spelar tunggung som drar åt stonerrock medan Bulletproof Cupid angriper popmusik med en experimentlusta som påminner en del om Primal Screams mer elektroniska sida.

På kvällen ställer sig Animasola på stora scenen med sin fullsmackade arenapop innan det är dags för dragplåstret Kristian Anttila.

– Anttila är en väldigt bra artist tycker vi, och en klockren bokning för vår tanke med festivalen. Han är en sådan där artist som stretar på, samtidigt som han vågar vara lite kontroversiell, det är sjukt beundransvärt, säger Elias Björck.

Under helgen drar arrangörerna ut på en liten promoturné till Göteborg och Lysekil med några av banden för att väcka intresse för festivaldagen.

– Vi har medvetet lagt festivalen under ”familjevänlig tid” så att ingen ska behöva känna sig alienerad, säger Elias Björck. Tanken är att folk ska kunna komma och gå lite som de vill. Lyssna på de akterna man vill höra helt enkelt.

Men han avslöjar att gänget bakom PT Guld också har en baktanke med upplägget.

– Vi vill också utmana besökarna att lyssna på annan musik än den de brukar lyssna på. Jag tror det är ett bra sätt om man vill växa i sin kreativitet.

ANNONS

Elias har inte bara hållit i Klubb PT:s spelningar och läst Event management på Campus. Han ansvarade även för musiken under Coastal Culture och höll i utomhusscenerna för ”Kultur dag och natt” förra året, men han är ändå lite nervös inför helgen.

– Det hänger ju mycket på hur vädret blir. I sådana här sammanhang finns det inget skrivet manus, det är bara att regissera utifrån vad man får.

Fotnot. Föreningen Arenea arrangerar festivalen med stöd från Kultur och fritid i Varberg.

ANNONS