Metal-stjärna på turné tre år efter sonens självmord

Som Andy La Rocque väntar ännu en lång turné i Nordamerika med King Diamond för Anders Allhage. Hemma i Varberg känner han Tobias närvaro, sonen som tog sitt liv 2021.
– Han finns här, säger Andy.

ANNONS
LocationVarberg|
|

När vi möts i Sonic Train Studios kommer vi förstås in på hur ett självmord påverkar de anhöriga med psykisk ohälsa åren före, chocken vid dödsbeskedet och alla tankarna efteråt, under sorgbearbetningen och försöken att hitta tillbaka till vardagen.

Men först tar vi en kopp kaffe och kollar allt som har förbättrats sedan senaste besöket här 2013. Andy, som alla i musikbranschen kallar den 61-årige varbergsbon Anders Allhage, visar oss studion och det nya mindre inspelningsrummet, där musiker kan arbeta självständigt.

Vi får även se den speciella träpanelen i ett större inspelningsrum vägg i vägg med kontrollrummet, där det finns plats för trummor.

ANNONS

– Allt är designat av en 80-årig akustikexpert som råkar heta Claes Olsson, som stämde av alla frekvenser. Ljudet ska gå in här bakom panelerna och sedan är det ett tjockt lager isolering, berättar Andy.

Sina egna gitarrpålägg spelar han in vid det huvudsakligen digitala mixerbordet.

– Jag hade ett stort, analogt bord förut, men det strulade. Det var svårt att hitta reservdelar och jag går aldrig tillbaka till gamla analoga rullbandare.

Dagen Tobias dog

Innan Anders Allhage byggde upp Sonic Train Studios i Varberg drev han Los Angered Recording Studio i Göteborg i tolv år. 2007 flyttade han till sin nya kärlek och nuvarande hustru Pernilla i Varberg.

Barnen, den då 13-årige Tobias och två år äldre Izabella, bodde mestadels i Varberg, men var även hos mamma Susanne i Göteborg.

– Tobias fick mycket kompisar och det gick hyfsat bra i skolan, men hade lite svårt att fokusera när det var mycket stök. Han hamnade lite fel i gymnasiet och gick bara ett år, men fick chansen att istället få en lärlingsanställning på ett byggföretag i Göteborg. Det gick väldigt bra.

När den här artikeln publiceras inför den suicidpreventiva dagen den 10 september har treårsdagen av självmordet passerat.

Den 4 augusti 2021 hade Anders och Tobias mamma försökt få tag i sonen i flera dagar. Tobias var då 27 år och bodde och jobbade i Göteborg.

ANNONS

– Han hade brottats med psykisk ohälsa i några år och den försvann inte. Det var många år av oro för oss. Han fick efter mycket påtryckningar av sin mamma äntligen hjälp av öppenvården inom psykiatrin och fick efter ett tag en duktig psykolog och många förutom familjen som stöttade, men ibland stängde han av och blev okontaktbar under flera dagar. Till slut orkade han inte, säger Anders.

Känner Tobias närvaro

Anders och Pernilla var iväg med husbilen, när Tobias inte hade svarat på samtal eller meddelande från föräldrarna på ett par dagar. Hans mamma åkte då till lägenheten i Göteborg för att kolla läget.

Dörren var olåst, men lägenheten städad. Mobilen låg kvar, så mamma Susanne anade oråd.

När hon ringde polisen tog det ytterligare ett tag av fruktansvärd oro innan de fick reda på att det värsta hade hänt. Två dagar tidigare hade en oidentifierad kropp hittats.

– En jättetragedi och totalt förkrossande. Första tiden efteråt är dramatisk, för man är ju helt paralyserad, även om jag inte hade några problem att prata om det, för att få det ur systemet så att säga, säger Anders Allhage, som är med i stödgruppen Spes på Facebook.

Spes betyder hopp på latin och är en förkortning för Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandestöd.

ANNONS

En produktiv period

Efter begravningen av Tobias gick bandet King Diamond ihop och skänkte ett träd längs Göta kanal.

– Vi var där på en ceremoni för ett hundratal trädfaddrar. Det känns fint att Tobias har ett träd där, berättar Andy, som ett halvår senare testade att kanalisera känslorna i musiken.

– På sex veckor spottade jag ur mig åtta–tio nästan helt färdiga låtar och Tobias var med som inspiration.

Att han känner sonens närvaro väldigt starkt ser han som naturligt.

– Jag har alltid varit andlig och tror att det är en annan dimension, som finns parallellt med oss. Jag har blivit ännu mer övertygad om det efter Tobias bortgång. Han finns med oss hela tiden och det är min största tröst, även om jag inte kan kommunicera med honom.

Andy försöker tänka på det positiva som Tobias lämnade efter sig.

– Ibland faller man ner i ett svart hål, men samtidigt måste livet gå vidare. Vi får lära oss att leva med smärtan. Och jag tror att vi kommer ses igen någon gång, på något sätt.

Skriver sina solon

Snart har Andy La Rocque utländska band tillbaka i studion, som Voodoo Gods (death/thrash metal från USA och Tyskland) och Dark Flow (progressive metal från Schweiz), och som vanligt spelar han in instrumenten var för sig.

ANNONS

Om trummisen är först ut kan basisten och gitarristen spela med utan att deras insatser sparas, för att senare läggas om.

– Ja, man blir mer fokuserad och slipper ta om bara för att en spelar lite fel. Med Dark Flow åkte jag faktiskt Schweiz och var med och skrev lite gitarriff inför inspelningen.

Vid behov trimmas resultatet med datorprogram.

– Ibland handlar det om att fånga känslan, för den är viktigare. En del kan fixas efteråt. Men en platta behöver inte vara perfekt. Den ska vara organisk, så att man hör att det är människor bakom.

Andy La Rocque

Riktigt namn: Anders Allhage.

Född: 29 november 1962.

Familj: Hustrun Pernilla och dottern Izabella med familj.

Bor: I Varberg, sedan 2007. Bodde tidigare mestadels i Göteborgstrakten.

Yrke: Producent, inspelningstekniker, gitarrist och låtskrivare. Driver egna studion Sonic Train Studios i Varberg. Medlem i King Diamond sedan starten 1985.

Ett gitarrsolo han är nöjd med: ”Welcome home”, från King Diamonds album ”Them".

Har gästat band som: Dimmu Borgir, Falconer och Lord Belial. Spelade med amerikanska Death på plattan ”Individual thought patterns” 1993 och gästade In Flames 1995 i låten ”Cold”, med Adrian Erlandsson från Derome på trummor.

Hur tänker du nuförtiden med dina gitarrsolon?

"Jag är mer avslappnad nu när jag spelar solo. Det behöver inte vara så hysteriskt. Jag brukar skriva solot i förväg, så att det finns en struktur och en melodi, med snabba grejer bredvid, eller någon cool effekt”, berättar Andy La Rocque.

Turné i Nordamerika

34 gig på tio veckor med black metal-bandet King Diamond är inbokade, i Mexiko, USA och Kanada, med amerikanska thrash metal-bandet Overkill som support. Sedan är planen att göra ett nytt album.

Andy har varit med sedan starten ihop med danske sångaren ”King Diamond” (Kim Bendix Petersen) för nästan 40 år sedan. I bandet ingår sedan 2014 basisten Pontus Egberg och sedan 2000 Mike Wead (svenske Mickael Vikström) på gitarr och den amerikanske trummisen Matt Thompson.

I King Diamonds shower ingår ockulta symboler, bland annat upp och nedvända-kors.

– För mig är det skräckrockteater, förklarar Andy.

I Sonic Train Studios görs för övrigt inte bara musik. Ibland dyker det upp udda förfrågningar.

ANNONS

– Ja, som när jag skulle dokumentera ett försök att slå ett Guinness-världsrekord i att knäcka många leder. Jag hatar ju det ljudet, så jag ville gå ut. Men det blev rekord.

Hjälp finns att få

• Den 10 september infaller Suicidpreventiva dagen, instiftad av WHO, Världshälsoorganisationen, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.

• Vänd dig hit om du mår dåligt:

Bris – för dig upp till 18 år. Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111. Öppet alla dagar, dygnet runt, utan samtalsavgift. Du behöver inte säga vem du är.

Mind – självmordslinjen. Telefon: 90101. Öppet dygnet runt. Äldrelinjen (65 år och uppåt). Telefon: 020-22 22 33. Öppet vardagar 8–19 och helger 10–16.

Jourhavande präst. Telefon: Kopplas via 112. Öppet alla kvällar 21–06.

Jourhavande medmänniska. Telefon: 08-702 16 80. Öppet alla kvällar 21–06.

ANNONS