Legendariska bandet Eucharist återförenas på gala i Varberg

Efter 18 år laddar dödsmetallpionjärerna i Eucharist för sin comeback på en gala i Varberg. – Vi siktar även på att få festivalgig i Europa i framtiden, avslöjar Markus Johnsson.

ANNONS
|

Metal reunion PTD3 är namnet på konsertkvällen på Bruket den 16 april, där åtta 1990-talsband återförenas. Största nyheten är att Eucharist har tackat ja – ett av banden som var med och utvecklade den melodiska dödsmetallen och det så kallade Göteborgssoundet.

En tredjedel av de omkring 400 biljetterna har redan sålts, bland annat till fans i USA, Australien, Tyskland, Holland och Belgien.

– Vi började spela ihop redan när vi var 13-14 år, men upplöstes 1998, så det blir roligt att köra igen. Vi har repat en gång ihop hittills och då var stämningen avslappnad, säger Markus Johnsson (sång, gitarr) från Kungsäter, men bosatt i Norrtälje.

ANNONS

Två originalmedlemmar till är med på tåget, trummisen Daniel Erlandsson, som annars turnerar jorden runt med Arch Enemy från Halmstad, och basisten Tobias Bernström (född Gustafsson).

– Daniel är en extraordinär trummis som blomstrar när han har fullkomlig frihet. Det blir kul att träffa alla andra musiker också, som en familjefest med stor gemenskap även med publiken, fortsätter Markus Johnsson, som har sett gamla demokassetter med Eucharist säljas på nätet för 1100 kronor.

– Ja, det är rätt sjukt! Mina egna är borta, men jag ska börja samla.

Markus vill fortsätta med Eucharist, först live exempelvis sommaren 2017 och sedan kanske även med nya låtar. Men ingenting är bokat, så enda säkra chansen att se bandet i Varberg.

Ny fast medlem är gitarristen Matti Almsenius, som gör sin första livespelning med Eucharist. Men han var med redan 1994 när låtarna Wounded and alone och The predictable end spelades in till en samlingsskivaoch när alla utom Markus bildade ett nytt band som hette The End.

Ytterligare två musiker med Eucharist-rutin syns i andra band på galan. Martin Karlsson är basist i både Livin' Parazite och Eternal Lies, medan gitarristen Henrik Meijner lirar med i Cromlech, som ihop med Fatal Embrace är de enda banden som var med under PTD 1 (december 1994) respektive PTD 2 (maj 1995) på Blå valen i Varberg.

ANNONS

Två Falkenbergsband deltar också: Ancients Rebirth, som till skillnad från många av de andra banden lirar black metal, och Ablaze My Sorrow – tillsammans med mer thrashiga Revengia det enda aktiva bandet under de senaste tio åren.

Robert Petersson var med och arrangerade konserterna för över 20 år sedan och han fick stöd för idén om en återförening av Evelina Mattsson på Studiefrämjandet.

– Robban hade digitaliserat gamla VHS-inspelningar från den tiden, så vi skojade om att samla ihop banden igen. Sedan tog det några månader, för att alla skulle få repa ordentligt innan de bestämde sig, säger Evelina Mattsson.

– Att Eucharist ställer upp känns astronomiskt stort, tycker Robert, vars gamla band Anata tackade nej på grund av arbetet med ett kommande album, precis som Beseech.

Anatas nuvarande trummis Conny Pettersson hörs istället med Revengia och Eternal Lies, medan Manne Engström från Beseech även är gitarrist i Fatal Embrace.

– Jag kommer att bli som barn på nytt. Parazite såg jag live som 14-åring och Eucharist demokassett lyssnade jag på hela tiden. Folk fattar inte hur bra de var, säger Conny.

PTD3 står för tredje konserten med punk, thrash och death metal. Fast inga punkare är med i de åtta 1990-talsband som återförenas på Bruket i Varberg den 16 april, så p:et är överstruket.

Eucharist: Markus Johnsson (sång, gitarr), Matti Almsenius (gitarr), Tobias Bernström (tidigare Gustafsson, bas) och Daniel Erlandsson (trummor).

Ablaze My Sorrow: Kristian Lönnsjö (sång), Magnus Carlsson (gitarr), Dennie Lindén (gitarr), Anders Brorsson (bas) och Alexander Kribensten (tidigare Bengtsson, trummor).

Fatal Embrace: Tommy Grönberg (sång), Manne Engström (gitarr), Andreas Johansson (gitarr), Martin Sjöstrand (bas) och Christian Silver (trummor).

Livin' Parazite: Larsa Bertilsson (sång), Linkan Andersson (gitarr), Ola Renkse (gitarr), Martin Karlsson (bas), Geron Fritiofsson (trummor).

The Ancient's Rebirth: Dennis Widén (sång, gitarr), Dan-Ola Persson (gitarr), Fredrik Petersson (bas) och Thomas Hedlund (trummor).

Cromlech: Fredrik Arnesson (sång), Jonas Eckerström (gitarr), Henrik Meijner (gitarr), Anders Lundin (bas) och Mattias Bäck (trummor).

Eternal Lies: Tommy Grönberg (sång), Erik Månsson (gitarr), Björn Johansson (gitarr), Martin Karlsson (bas), Conny Pettersson (trummor).

Revengia: Matti Almsenius (gitarr), Tobias Bernström (tidigare Gustafsson, sång, bas), Andreas Stolt (gitarr) och Conny Pettersson (trummor).

ANNONS