Jason Isaacs som Cary Grant i 'Archie'. Pressbild.
Jason Isaacs som Cary Grant i "Archie". Pressbild. Bild: Matt Squire

Miniserie belyser filmstjärnans stora mörker

I flera decennier var Cary Grant världens största filmstjärna.
Men bakom den glamorösa ytan dolde sig en person som var djupt olycklig och plågad av traumatiska barndomsminnen.
Nu skildras hans liv i en ny tv-serie.

ANNONS

Jason Isaacs spelar huvudrollen i den fyra avsnitt långa miniserien "Archie" – som tagit sitt namn från Cary Grants riktiga namn, Archie Leach.

– Det visar än en gång att ingens liv är så tjusigt som det verkar. Hans var som ett öppet sår, säger Isaacs till TT.

Serien handlar om en engelsk pojke som efter svårt traumatiska barndomsupplevelser tog sig till USA för att bli stjärna, och som lyckades med det.

– Han behövde bli en stjärna. Hans tidiga liv var så fyllt av övergrepp och tomhet, att när han snubblade in i en värld som han trodde skulle ge honom berömmelse så jobbade han på det. Han var ju tvungen att äta och han gjorde allt han kunde för att bli störst i världen. Men även när han blev störst, så fyllde det inte hålet i honom.

ANNONS

"Mycket störd person"

När Jason Isaacs fick erbjudandet om rollen hade han egentligen ingen uppfattning om Cary Grant – för honom var Grant bara en filmstjärna från förr.

– Jag hade inte ens en känsla för om jag hade sett hans filmer. När jag började titta igenom dem kände jag igen dem. De hade visats på tv när jag växte upp.

Det var mycket genom att se klassiska filmer som "Arsenik och gamla spetsar", "I sista minuten" och "Charad" som Jason Isaacs gjorde sin research. Det finns nämligen inte speciellt många intervjuer gjorda med Grant.

– Och det beror på att Cary Grant var en påhittad figur. Mannen bakom figuren, Archie Leach, var en mycket störd person, ett kontrollfreak, en man vars alla äktenskap brakade ihop. Han gav inga intervjuer därför att den verkliga personen och den som publiken såg på vita duken var så olika. Men han var också oerhört intelligent.

Exfrun producerar

En av Cary Grants fruar var den nu 86-åriga skådespelerskan Dyan Cannon, som nu har varit en producenterna bakom serien. I dramat spelas hon av Laura Aikman.

– Hon var så oerhört hjälpfull under inspelningen. Hon var öppen och djärv och hon berättade saker för mig som kunde få öronen att skrynkla ihop sig och som inte kommit med i serien. Det här var en fruktansvärd tid i hennes liv, säger Jason Isaacs.

ANNONS

Jason Isaacs har närmare 150 film- och tv-roller bakom sig. Mest känd är han kanske för rollen som den onde Voldemorts underhuggare Lucius Malfoy i Harry Potter-filmerna. Händer det att barn ser honom på gatan och skriker "akta er, det är Malfoy"?

– Nej, jag hade så bra make up där att barn oftast inte känner igen mig. En del vuxna gör det och vill ta en selfie och det är ju bara trevligt, säger Isaacs och skrattar.

Cary Grant med frun Dyan Cannon och dottern Jennifer Grant. Arkivbild.
Cary Grant med frun Dyan Cannon och dottern Jennifer Grant. Arkivbild. Bild: AP/TT

Fakta: Jason Isaacs

Ålder: 60 år.

Familj: Hustrun Emma Hewitt och två barn.

Bor: London.

Yrke: skådespelare.

Tidigare roller: "Event Horizon", "Armageddon", "Patrioten", "Windtalkers", Harry Potter-filmerna, "Brotherhood", "Green zone", "A single shot", "Fury", "A cure for wellness", "The death of Stalin", "Hotel Mumbai", "The great".

Aktuell med: "Archie", som visas på Britbox.

Fakta: Cary Grant

Levde 1904–1986.

Föddes i Bristol i England som Archibald Alec Leach. Flyttade i tonåren till USA där han så småningom blev Hollywoods störste filmstjärna.

Gjorde mängder av filmer, till de mest kända hör "Ingen fara på taket", "Gunga Din", "En skön historia", "Det ligger i blodet", "Illdåd planeras?", "Arsenik och gamla spetsar", "Notorious!", "Föryngringsprofessorn", "Ta fast tjuven", "Indiskret", "I sista minuten" och "Charad".

Var gift fem gånger och fick en dotter.

ANNONS