"Blair witch" ser ut att bli ett läskigt spel som utspelar sig i en skog. Pressbild.
"Blair witch" ser ut att bli ett läskigt spel som utspelar sig i en skog. Pressbild.

Microsoft avslöjar planer på ny konsol

I samband med spelmässan E3 har Microsoft yppat några detaljer om vad vi kan förvänta oss av deras nästa konsol, som än så länge går under projektnamnet Scarlett. Och "Minecraft" ger sig ner i underjorden.

ANNONS
|

Välproducerat och snyggt. Men möjligtvis innehållsfattigt, trots en på förhand imponerande uppställning av spel. Så kan teknikjätten Microsofts presskonferens inför E3 i Kalifornien sammanfattas.

Strålkastarljuset har varit riktat mot Microsoft inför årets E3, i frånvaron av huvudkonkurrenten Sony och med nästa generations spelkonsoler i horisonten – samtidigt som flera storspel fortfarande finns kvar att ge ut på den nuvarande generationen.

Nästa generation

Nästa Xbox skapas av den grupp som låg bakom Xbox One X. Hårda specifikationer saknas i stort. Men processorn är en variant av AMD:s Zen 2, som använder sig av sjunanometersteknik. Det ska ge möjligheter till hastigheter på 120 bilder per sekund och 8K-upplösning. Scarlett är också utrustad med en disk av SSD-typ som ska erbjuda 40 gånger högre läshastighet än dagens generation. Målet med den är att kapa laddningstider, men också att kunna använda kraften som en sorts ram-minne.

ANNONS

Det pratades också om att spelare ska kunna flytta över sina spelupplevelser från tidigare generationer, men exakt vad det innebär är än så länge skrivet stjärnorna.

Utifrån presentationen ser nästa generations Xbox ut att ligga i nivå med Sonys nästa konsol.

Scarlett kommer att släppas tillsammans med "Halo infinite". Förstapersonsskjutaren presenterades i en kort trailer där huvudpersonen Master Chief väcks upp på en rymdfarkost utanför jorden, där det verkar som att människorna förlorat mot fienden Covenant.

"Elden ring" visades upp

I övrigt var det stort fokus på spelen, där Keanu Reeves framträdande stal en del uppmärksamhet när det visade sig att han är en del av polska CD Reds "Cyberpunk 2077". "Game of thrones"-författaren George RR Martins samarbete med From Software visades upp i en trailer för "Elden ring". Fantasyspelet verkar utspela sig i en värld på randen till undergång då någon eller något förstört den ring som styr stjärnorna.

Minecraftfans kan se fram emot blockiga grottbesök, i svenska Mojangs kommande "Minecraft dungeons" som ser ut att blanda "Diablo" med, tja, "Minecraft". Fyra spelare ska tillsammans kunna bekämpa fiender i underjorden. Släpps våren 2020 och kommer även till Switch.

Fly i nytt "Gears"

Skjutarspelet "Gears of war" dyker upp den 10 september i år, med ett nytt spelläge som kallas Escape. En annan skjutare är "The outer worlds", från Microsofts nyköpta studio Obsidian, som utspelar sig i en galax där företag kontrollerar allt. Spelarvalfrihet verkar vara ett ledord, och i en trailer visades bland annat möjligheten att sakta ner tiden i strider. Den 25 oktober släpps titeln.

ANNONS

Skräckfilmen "Blair witch project" får nytt liv i och med skräckthrillerspelet "Blair witch". En tappad videokamera spelar en roll, när spelaren med hjälp av en hund ska försöka att hitta en försvunnen pojke i en skog.

Microsoft satsar också på strömmande spel. I oktober kan spelare prova på Xcloud, utan att nödvändigtvis spela via en Xbox-konsol.

TT

ANNONS