Knytblus-rosett på ett stuprör vid Börshuset i Gamla stan, där Svenska Akademien huserar.
Knytblus-rosett på ett stuprör vid Börshuset i Gamla stan, där Svenska Akademien huserar.

Manifestation för Danius kan locka tusentals

Medan Svenska Akademien sammanträder för sitt sedvanliga torsdagsmöte i Börshuset kommer en manifestation genomföras på Stortorget strax intill. Tanken är att deltagarna ska visa sitt stöd för Sara Danius genom att bära knytblus och flera tusen förväntas dyka upp.

ANNONS
|

Med den knutna blusen som symbol arrangerar kriminologen Nina Rung tillsammans med föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin en manifestation där man uppmanar hela Svenska Akademien att avgå. Manifestationen har väckt stort intresse och på torsdagen klockan 17 är det dags, när de kvarvarande ledamöterna ska ses för sitt veckovisa möte.

- Det som gjorde mig frustrerad var att Akademien lyckades förskjuta fokus. Det här handlar inte om någon mobb eller att vi ska angripa någon, utan att vi ska sätta fokus på problemet. Det handlar om en man som är misstänkt för övergrepp mot flertalet kvinnor och att en kvinna tar fallet, säger Nina Rung.

ANNONS

Hoppas på förnyelse

Att kungen nu ändrat stadgarna för Svenska Akademien borde öppna upp för förnyelse, anser hon.

- Jag hoppas att alla ställer sina stolar till förfogande och att de gör en ordentlig genomlysning för att se vad de kan göra och var det har brustit, som man gör i vilken styrelse som helst. Det tycker jag hade visat att man tar det på allvar och inte tycker att man står över lagar och regler. Vi vill visa att vi inte har tålamod med den här typen av strukturer. Det funkar inte längre att hålla misstänkta förövare bakom ryggen.

Över 3000 har anmält att de kommer att delta i manifestationen och 22000 har klickat i "intresserad" på Facebook. Från polisens sida har man inte förberett någon särskild insats vid Börshuset under torsdagen.

Polisen tveksam till antalet

- De har fått godkänt att hålla en sammankomst, men jag har ingen uppgift om att polisen kommer att närvara. Vi gör alltid en bedömning och de flesta sammankomster passerar helt obemärkta, säger Lars Byström, presstalesperson hos Stockholmspolisen.

ANNONS

TT: Det är inte så vanligt att flera tusen samlas på Stortorget i Gamla stan. Ni har inga extra resurser?

- Är det så många stockholmare som bryr sig om det där verkligen? Det är sällan sådana här saker når upp till de tal som de på förhand utlovar. I morgon kväll vet vi.

TT

ANNONS