Efter tisdagens guidning blev Lillan och Tjorven, skådespelarna Razmus Nyström och Per Öhagen, ifrågasatta av en filmande man i publiken. Arkivbild.
Efter tisdagens guidning blev Lillan och Tjorven, skådespelarna Razmus Nyström och Per Öhagen, ifrågasatta av en filmande man i publiken. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Man med kamera trakasserade dragduo på Dramaten

Efter dragduon Lillan och Tjorvens teaterguidning på Dramaten började en person i publiken filma och ifrågasätta dragduon. Dramatens presschef Lena Törner beskriver händelsen som "ett otrevligt avslut".

ANNONS
|

Med i publiken till tisdagens barnteaterguidning på Dramaten fanns även Liberalernas partiledare Johan Pehrson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L):

– Den här rätt aggressiva personen började filma Lillan och Tjorven och ställa en massa aggressiva frågor om varför de var här och om det här var lämpligt för barn. Det var tragiskt att se detta ganska nakna hatiska ansikte, berättar Johan Pehrson.

Enligt honom visade sig mannen vara en högerextrem person som även tidigare har filmat människor på liknande sätt.

– Det här är ett bevis på hur utsatta dragqueens och hbtqi-personer kan vara, det finns en underliggande trans- och homofobi som dessa människor möter, det finns väldigt mycket att göra för att försvara friheten i Sverige, det är en lång väg kvar.

ANNONS

Lena Törner säger till SVT att Dramaten ser över säkerheten i samband med visningarna.

– Det är aldrig trevligt när någon sätter upp en kamera och inte slutar när man ber dem. Det var ganska obehagligt, men han gick sedan. Tack och lov hade barnen kommit därifrån. Vi kommer att se över säkerheten och hur vi ska hantera det, säger hon.

Johan Pehrson beskriver själva föreställningen som "lekfull och jättefin".

– De fick barnen att förstå vikten av teater och kultur, vi fick se den fantastiska scen som Dramaten är. Det var jättefint.

ANNONS