Malena Ernman gör rollen som Gabriella när Kay Pollaks succéfilm "Såsom i himmelen" blir musikal på Oscarsteatern i Stockholm. Arkivbild.
Malena Ernman gör rollen som Gabriella när Kay Pollaks succéfilm "Såsom i himmelen" blir musikal på Oscarsteatern i Stockholm. Arkivbild.

Malena Ernman: "Smärtsam roll"

När Kay Pollaks succéfilm "Såsom i himmelen" blir musikal är det med en operastjärna som det stora dragplåstret. Malena Ernman gör rollen som Gabriella på Oscarsteatern i Stockholm.

ANNONS
|

Åren på operascenen är över, "Xerxes" på Artipelag utanför Stockholm 2014 blev Malena Ernmans sista operaföreställning.

- Jag saknar inte operavärlden det minsta. Sången har jag i mig, jag får ju bestämma när jag vill sjunga, konstaterar hon.

Oscarsnominerad

Nu är det musikal som gäller, "Så som i himmelen", scenversionen av den Oscarsnominerade filmen med nyskriven musik av Fredrik Kempe. Med i musikalen är förstås också örhängen som "Gabriellas sång" som låg på Svensktoppen i 68 veckor.

ANNONS

"Såsom i himmelen" handlar om världsdirigenten Daniel Daréus som flyttar tillbaka till sin barndomsby för att få lugn och ro. När han övertalas att tacka ja till att ta över den nästan avsomnade kyrkokören tar hans liv en helt ny vändning. Malena Ernman spelar Gabriella, en kvinna som misshandlas av sin man – men finner ett sammanhang och en ny styrka i kyrkokören.

"Smärtsam roll"

- Det är en smärtsam roll. Det här är en kvinna som är trasig och gör en enorm resa. Det är en så fantastisk historia och det är därför hela världen har tagit den till sitt hjärta, säger Malena Ernman och fortsätter:

- Det handlar om vanliga trasiga människor. Det är så rörande, man får vara trasig och kanske lagas lite under loppet av föreställningen.

Kay och Carin Pollak har skrivit manus till musikalversionen och i övriga roller syns bland andra Philip Jalmelid, Björn Kjellman (som ersätter Morgan Alling, som är sjukskriven till mitten av november), Anders Ekborg och nya stjärnskottet Tuva B Larsen. Premiären hålls den 13 september.

ANNONS
TT

Fakta: "Så som i himmelen"

Filmen "Så som i himmelen" hade premiär hösten 2004. Regisserade gjorde Kay Pollak och Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel spelade de bärande rollerna. Filmen nominerades till åtta Guldbaggar och fick även en Oscarsnominering i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film. Den sågs av drygt 1,4 miljoner svenskar på bio.

Musikalen "Så som i himmelen" är skriven av Kay och Carin Pollak, med nyskriven musik av Fredrik Kempe. Den har premiär den 13 september på Oscarsteatern i Stockholm.

ANNONS