Frivilliga städade biblioteket i Manfrediana efter de häftiga regnen och översvämningarna i norra Italien. Arkivbild.
Frivilliga städade biblioteket i Manfrediana efter de häftiga regnen och översvämningarna i norra Italien. Arkivbild. Bild: Michele Nucci/AP/TT

Lerindränkta böcker i Italien läggs i frysboxar

Historiska böcker och manuskript som skadats under de förödande översvämningarna i norra Italien har lagts i frysboxar i hopp om att de ska kunna räddas.

ANNONS
|

Volontärer och karabinjärer har jobbat tillsammans för att transportera böcker och dokument från översvämmade bibliotek till staden Cesena, skriver The Guardian. Där har de placerats i industrifrysboxar hos Orogel, ett företag specialiserat på frysmat. Genom snabb nedfrysning kan en del av vattnet avlägsnas.

– Vi använder vanligen den här metoden för mogen frukt och mogna grönsaker, men jag hade aldrig förväntat att den här snabba proceduren skulle kunna användas även för det litterära arvet, säger Bruno Piraccini, företagets vd till nyhetsbyrån Ansa.

Vid sidan av dödsfall, tusentals hemlösa och stor materiell förstörelse har de häftiga regnen i regionen Emilia-Romagna drabbat även kulturarvet: Tolv bibliotek, däribland källarbiblioteket i San Benedettos katolska seminarium i Cava, samt sex arkeologiska fyndplatser är skadade och den italienska regeringen har avsatt cirka 60 miljoner kronor till räddningsåtgärder.

ANNONS
ANNONS