Konstverken som flest vill köpa av kommunen

Alla kommunens 65 utgallrade konstverk kommer att få nya hem. Som väntat vill flest ha ett lokalt motiv tillverkat av en välkänd varbergsprofil.

ANNONS
LocationVarberg||

Vid midnatt på fredag den 16 oktober stängs möjligheten att anmäla sitt intresse för att köpa ett konstverk som kommunen inte längre kan ha kvar i sitt magasin och tycker är för dyrt att restaurera genom att exempelvis byta ram.

Intresset har varit stort. I skrivande stund har omkring 550 personer lämnat närmare 1 900 anmälningar.

I intressetoppen finns en fotografisk reproduktion av Varbergs fästning, gjord av Matilda Ranch 1923. Kombinationen av lokalt motiv och en av stadens stora kvinnliga profiler vill 89 personer köpa och hänga upp där hemma.

Äldsta och dyraste målningen

Ytterligare fyra bilder fick över 60 anmälningar. Två på topplistan med 69 anmälningar är den äldsta och dyraste bilden, nämligen "Skördefält" av Severin Nilson (1846–1918) från Asige.

ANNONS

Att Mona Johanssons grafik av Societetsparken från 1981 skulle vara efterfrågad var väntat, för många minns nog när hon sålde sina verk på torget i Varberg.

Tätt efter finns "Västra längan" av Roland Ohlsson, varbergaren som gick bort 2017. De två av kommunens totalt sex grafiska blad av honom med titeln "Glaset", som också säljs, vill 25 respektive 32 personer köpa.

Sist på topp fem-listan finns "Spelmans jordafärd" av Vide Jansson, som levde 1924–2007, även var skulptör och inte verkar ha någon koppling till Halland.

Konstverken som få vill köpa

Åtta av konstverken har hittills inte lockat ett tvåsiffrigt antal intresserade, så de är alltså störst chans att få köpa för den som anmäler sig under den sista dagen.

Fem personer vill köpa Rune Claessons grafik "Främmande växt, Faludden" (150 kronor), sex vill köpa Thage Nordholms målning "Solglänta" (200), Britta Reich-Erikssons "Fåröfönster" (150) eller en målning av Oiva Kupiainen (150).

Sju personer vill ha Lennart Grams grafik "Kotten och puzzlet" (200 kronor) och lika många skrev upp sig på Hasse Erikssons 40-talsmålning (150). Slutligen fick Ebba Östers "Skogsparti" (150) åtta intressenter precis som ett av de få konstverken med okänd upphovsperson (nummer 2108 för 100 kronor).

Den ansvariga konstkoordinatorn Cecilia Jonasson hälsar att en noggrann sammanställning görs i början av nästa vecka, inför utlottningen. De som vinner får köpa konstverken i Varbergs konsthall under vecka 43.

ANNONS

Utlottningen görs i nästa vecka

I statistiken som HN har tagit del av kan det finnas felkällor – exempelvis att någon person har anmält sitt intresse för ett konstverk mer än en gång. Personen ökar inte sin chans att få köpa bilden, men just här i artikeln kan den framstå som mer populär.

Sju konstverk säljs för 250–350 kronor styck, medan de övriga bara kostar 100–200, så försäljningen ger inga stora intäkter. Den görs för att verken inte får plats i magasinet och inte kan användas i kommunens andra lokaler, men kan få ett fortsatt liv hemma hos en privatperson.

För att ett verk ska vara aktuellt för utgallring ska minst två av följande kriterier uppfyllas: dåligt skick, kostnaden för att återställa överstiger auktionsvärdet, inte unikt i samlingarna, saknar lokal koppling och svårplacerat eftersom det inte finns en efterfrågan.

ANNONS