Sandra Penzo som Lifterskan. Av: Czon 
Sandra Penzo som Lifterskan. Av: Czon 

Hemlige Czon stort namn på konstfestival

Naket och häxor i Gotlandsruin

ANNONS
|

6 frågor till den hemlighetsfulle Hallandsbaserade konstnären Czon, som ställer ut sina verk i Drottens Ruin på Gotland Art Week.

Vem är du?

– Jag är den som häckar i skuggorna, där ingen riktigt ser. Jag är där i skymningslandet.

Du har vernissage i en ruin klockan nio på kvällen. Varför?

– Min konst passar bäst när skymningen är som vackrast. Det är en gigantisk kyrkoruin, vilket passar bra till mina motiv – väsen och häxor.

Varför naket och häxor?

– Kortfattat handlar bilderna om mig själv och mina demoner. Mina rädslor. Folk som ser bilderna för första gången frågar sig nog också varför det är mycket naket och häxor, men efter en stund får man en annan helhetsbild.

ANNONS

Du beskriver dig själv med orden: "I skräckromantikerns Czon's hjärta slår pulsen för natten". Var kommer denna fascination från?

– Den har alltid funnits där. Jag har alltid varit en nattmänniska och trivs i mörker. Då klarnar tankarna och mörkret håller en varm. Natten har alltid varit min vän.

Hur brukar din konst mottas?

– Tydligen jäkligt bra. Jag har hamnat på alla gallerier och museer. Det är många som skriker efter mig, och det har fått mig runt i Europa. Jag hade inte planerat att ställa ut i Visby men de behövde ett dragplåster. Väldigt många kanske blir lite rädda, framförallt män. De blir rädda för att kvinnan är den starka, och vi är skuggfigurerna.

Vad har du för förväntningar på utställningen?

– Ingen aning faktiskt. Jag tror att det blir mycket folk, galna upptåg och happenings. Vi kör en avskedsfest. Alla ska vanligtvis ha vernissage, men jag tänker "fuck that". Jag förväntar mig att det blir en bra utställning för dem som tar sig till den här lilla kalkstensön. Gotland är alltid intressant, det finns massor av väsen som sägs ha funnits här.

Fotnot: Gotland Art Week pågår till och med 27 augusti.

ANNONS
ANNONS