Stefan Nilsson gjorde sin sista konsert i Filadelfiakyrkan i maj. Pressbild.
Stefan Nilsson gjorde sin sista konsert i Filadelfiakyrkan i maj. Pressbild. Bild: Bengt Säll

Kompositören till "Gabriellas sång" är död

Kompositören och pianisten Stefan Nilsson har gått bort i ALS efter en tids sjukdom. Han blev 67 år.

ANNONS

"Pianisten och kompositören Stefan Nilsson har under torsdagen somnat in efter en tids sjukdom. Han avled stilla i sitt hem med den närmsta familjen närvarande. Stefan led av den obotliga sjukdomen ALS," skriver familjen i ett pressmeddelande.

Stefan Nilsson föddes Kukasjärvi i Hietaniemi i Norrbotten, men flyttade som ung till Stockholm för att studera piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, bland annat för Gunnar Hallhagen.

Nilsson fick en rik och varierad musikkarriär både i egenskap av arrangör och pianist. Han spelade i jazzbandet Kornet, inledde samarbete med Tommy Körberg och Björn Afzelius. I början av 80-talet började han komponera filmmusik och mottog 1998 en Guldbagge för kreativa insatser inom svensk film. Han har skrivit musik för många svenska filmer, bland annat "Gabriellas sång" i "Så som i himmelen."

ANNONS

Beskedet om ALS kom i februari, vilket ledde till att gamla kollegor som Helen Sjöholm, Benny Andersson och Tommy Körberg arrangerade en hyllningskonsert medan han var tillräckligt frisk för att kunna delta. "Musik för livet" den 8 maj i Filadelfiakyrkan i Stockholm blev Stefan Nilssons sista konsert vid flygeln.

ANNONS