Peter Jöback är aktuell med albumet "Humanology", efter lite tjat från musikproducenten Tobias Fröberg. "Han ringde mig varje vecka och sade 'Har du skrivit nåt?'. Han tjatade i gång mig, till slut satte jag mig vid pianot och skrev den första låten 'The mask', berättar Peter Jöback.
Peter Jöback är aktuell med albumet "Humanology", efter lite tjat från musikproducenten Tobias Fröberg. "Han ringde mig varje vecka och sade 'Har du skrivit nåt?'. Han tjatade i gång mig, till slut satte jag mig vid pianot och skrev den första låten 'The mask', berättar Peter Jöback.

Jöback: "Kommer aldrig leva så igen"

Peter Jöback tar av sig masken. När han släpper sitt första studioalbum på sju år låter han verkligheten stå i centrum.

ANNONS
|

Efter att ha spelat Broadwaymusikalen "Phantom of the Opera" är Peter Jöback tillbaka i Sverige med egen show – och nu släpper han dessutom ett album. "Humanology", som betyder läran om mänskligt beteende, kallar han sin första studioplatta på sju år.

Men för att det över huvud taget skulle bli en skiva krävdes lite tjat från musikproducenten Tobias Fröberg. De arbetade ihop under Peter Jöbacks SVT-program "Med hjärtat som insats", som nu även gett namn till hans föreställning på Cirkus.

- Tobias sa att "jag vet att det finns en platta till i dig, en popskiva. Jag vill att du gör den, och jag vill att du gör den med mig", berättar Peter Jöback.

ANNONS

"Starkaste skiva"

Den första låten som blev till efter att Peter Jöback satte sig vid pianot, efter ytterligare påtryckningar från Fröberg, var "The mask".

- Den var naturlig att släppa först eftersom att den säger mycket om min historia. Under en lång tid lät jag inte folk förstå vem jag var. Jag kommer aldrig att leva så igen, säger Peter Jöback.

- Jag ville ha låtar om revansch, olika saker som har färgat mitt liv, längtan, åtrå, kärlek och min sexualitet. Det är kanske inte någonting man läser in på plattan, men det finns där hela tiden.

Blev barn igen

Peter Jöback växte upp under trassliga familjeförhållanden, vilket han tror har lett till en längtan efter att bli sedd. Under lång tid tog just karriären stor plats, ledig var han bara på natten, när han sov.

Det var först när Peter Jöback var 35 år som han började våga visa sitt sanna jag, efter att han under sex veckor skrev in sig på ett behandlingshem.

ANNONS

- Masken föll av på allihop när vi satt där. Alla hade varit med om olika trauman som barn och när vi satt där så blev vi de här barnen igen, berättar han.

"Stupa på scenen"

Även året 2002 hade en stor påverkan på artisten. Dels för att hans bror fick barn, dels för att han spelade in en av sina mest sålda skivor, "Jag kommer hem igen till jul". Låtar som "Jul, jul, strålande jul" satte igång en storm inom honom, och öppnade ett spjäll rakt in i barndomen.

- Alla vi som är maskrosbarn vet hur det är, det är inte en höjdarhögtid. Men det som är spännande är att när jag väl bearbetade min historia kom det fram så mycket ljus och kärlek.

- Det är lätt att man går vilse i det där, men det som har varit häftigt med min försoning är att jag bara känner kärlek till mina föräldrar och min uppväxt, berättar han.

ANNONS

Nu bor Peter Jöback, i Stockholm med man och två döttrar, som han prioriterar framför scenuppträdanden och shower. Men kärleken till musiken är fortfarande lika stark.

- Jag tar ett år i taget men jag drivs av samarbetslusten och nyfikenheten. Det här yrket är en livstidsprocess, jag hoppas att jag ska stupa på scenen när jag gör min bästa föreställning, säger Peter Jöback.

TT

Fakta: Peter Jöback

Peter Jöback föddes 1971, och debuterade som schlagersångare och musikalartist i tonåren.

Han slog igenom 1991 med musikalen "Grease" på Chinateatern i Stockholm. Peter Jöback har därefter medverkat i flera musikaler, bland annat "Kristina från Duvemåla", där låten "Guldet blev till sand" blev Svensktoppens största hit genom tiderna, med 110 veckor på listan mellan 1997 och 1999. Han har även medverkat i ”Phantom of the Opera” på Broadway i New York.

Han har släppt flera album, bland annat "Personliga val" (1997), "Storybook" (2004), "människor som du och jag (2007), "East side stories" (2009) och "I love musicals" (2013).

Nu är han aktuell med albumet "Humanology", där han samarbetat med Tobias Fröberg, Tobias Karlsson, sångerskan Kathryn Williams och gospelgruppen Resound.

ANNONS