Christoffer Hjalmarsson lämnade tryggheten för att tillbringa drygt en månad på Stockholms gator. Pressbild.
Christoffer Hjalmarsson lämnade tryggheten för att tillbringa drygt en månad på Stockholms gator. Pressbild.

Han lever på gatan i ny SVT-serie

Christoffer Hjalmarsson lämnade sitt välordnade liv för att leva som hemlös. I en ny SVT-serie skildrar han livet på gatan och människorna han möter där.

ANNONS
|

"36 dagar på gatan" är baserad på det norska tv-programmet "Petter uteliggaren". Den prisbelönte fotografen Christoffer Hjalmarsson blev tillfrågad om att göra en svensk version men hade svårt att se sig själv i "huvudrollen".

- Jag blev tillfrågad och tyckte det lät intressant, men såg inte först mig själv göra detta. Men sedan tänkte jag att jag kan vara nyckeln in i den här välden. En person som går från att ha bostad, familj, mat på bordet och jobb till att inte ha något alls, och interagera med människor i social utsatthet och berätta deras historia, säger han.

ANNONS

"Kom in direkt"

Han gjorde inga förberedelser alls utan gick bara ut på gatan med en kamera – men utan pengar, sovplats och sitt vanliga skyddsnät.

Att hitta nya vänner gick dock fort.

- Jag kom in direkt. På relativt kort tid var jag vän med många på gatan, säger Christoffer Hjalmarsson.

Urholkat skyddssystem

Under de 36 dagarna hann han bland annat inse att samhället inte alltid fungerar som han trott.

- Det som förvånade mig mest var är hur urholkat vårt skyddssystem är. Hur svårt det är att få hjälp, men även utsattheten bland kvinnor och män. Framför allt kvinnor.

TT: Vad hoppas du att ditt projekt ska leda till?

- Jag önskar att det ljusar upp skuggan av världens vackraste stad. Och att serien ger en mer komplex bild av vilka människorna är som lever på gatan i den här sociala utsattheten, säger Christoffer Hjalmarsson.

ANNONS

"36 dagar på gatan" får premiär i SVT1 den 4 december men finns redan nu på SVT Play.

TT

Fakta: Christoffer Hjalmarsson

Fotograf, född 1988, som bland annat arbetat för Expressen, Svenska Dagbladet och The Guardian.

Flerfaldigt prisbelönt vid Årets bild, som arrangeras av Pressfotografernas klubb. I år utsågs han till årets fotograf på galan.

Aktuell med SVT-serien "36 dagar på gatan" som får premiär på SVT1 den 4 december. Redan nu finns dock programmet på SVT Play.

ANNONS