Klimataktivisten Greta Thunberg togs omhand av polis utanför Malmö arena inför Eurovision Song Contest-finalen.
Klimataktivisten Greta Thunberg togs omhand av polis utanför Malmö arena inför Eurovision Song Contest-finalen. Bild: Johan Nilsson/TT

Greta Thunberg fördes bort – torg spärrades av

Greta Thunberg var en av de demonstranter som lyftes bort utanför Malmö arena i samband med protesterna inför finalen i Eurovision Song Contest.
Polisen har spärrat av torget utanför arenan med anledning av störningarna och frihetsberövat flera personer.

ANNONS

Efter tidigare lugna protester under lördagen, före Eurovision Song Contest-finalen, samlades ett hundratal pro-palestinska demonstranter utanför Malmö arena i samband med att publiken släpptes in.

Störningarna blev så stora på torget vid Hyllie station att ett flertal personer frihetsberövades. Polisen tömde torget på människor för att bibehålla den allmänna ordningen.

– Just nu är det ett avspärrat område. Där får man inte befinna sig just nu, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin till TT.

Polisen har hanterat situationen som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst.

"Emot Israels folkmord"

– Det har stundtals varit så pass trångt så att polispersonal använt sig av pepparsprej, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.

ANNONS

– Det har varit en viss nivåhöjning. Framför allt i anslutning till arenan. Men det har varit lugnt i övriga delar av stan.

En av demonstranterna var Greta Thunberg som fick bäras bort av polis vid 20-tiden. Den världskända klimataktivisten var även med vid en demonstration till stöd för Palestina i torsdags i Malmö.Vid 22-tiden kom hon sedan tillbaka till platsen.

– Vi är här för att vi är emot Israels folkmord, säger hon till TT.

Hur länge kommer du att stanna?

– Det får vi se. Det kan jag inte svara på.

"Lyft dem därifrån"

– Vi har flyttat de personerna handgripligen, kan man säga, eftersom att vi antingen fört dem därifrån eller tvingats lyfta dem därifrån till en annan plats, Dagvattenparken, där det är en tillståndsgiven allmän sammankomst, säger Rickard Lundqvist.

Stämningen utanför arenan har blivit alltmer hätsk under kvällen och ett tusentals personer befinner sig i området. Personer som blev bortsläpade ropade bland annat “Fuck the police”, “Shame on you” och ”You support genocide”.

Initialt stoppades tågtrafiken till och från Hyllie station vid Malmö arena på polisens begäran. Det ställde till det för människor på väg till arenan. Enligt polisen uppstod det även en icke tillståndsgiven allmän sammankomst vid Malmömässan. Situationen där ska däremot inte ha varit lika orolig.

ANNONS

Eurovision Song Contest i Sverige har präglats av protester och demonstrationer.

Demonstranter fick tas omhand av polis utanför Malmö arena i samband med att publiken släpptes in på arenan inför Eurovision Song Contest-finalen.
Demonstranter fick tas omhand av polis utanför Malmö arena i samband med att publiken släpptes in på arenan inför Eurovision Song Contest-finalen. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS