Fyra meter hög skulptur vid nya tågstationen i Varberg

Alla som tar tåget till eller från Varberg ska mötas av en fyra meter hög skulptur i brons.
"Jag vill ta med denna känsla från havets horisont in i staden”, berättar konstnären Joakim Ojanen.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Skulpturen ”Horisonten – att ta emot en sol” ingår i det blivande stationstorgets konstnärliga gestaltning, som görs av Trafikverket, Statens konstråd och Varbergs kommun.

"Vi avsatte pengar för konst redan vid projektets start, vilket är vanligt att Trafikverket gör i sina stora infrastrukturprojekt eftersom konsten är en viktig del i samhället. Jag är glad att en konstnär nu är vald till det framtida stationstorget”, säger projektchefen Johan Hjertström i ett pressmeddelande.

Joakim Ojanen har använt liknande figurer till andra konstverk och denna gång ska färgerna symbolisera hur himlen ”skiftar från blått till rosa under en solnedgång”. Tanken är att resenärerna ska se hur ”naturen visar upp sin prakt och färg /…/ vid havet i Varberg.

ANNONS

”Jag har skapat en scen där en figur sträcker sig mot himlen för att ta emot en sol som är på väg ned. Varsamt placerar hen solnedgångarna bakom sig där de sakta får sjunka ned i horisonten”, förklarar Joakim Ojanen i pressmeddelandet.

Belysning diskuteras

Bronskloten som ligger framför figuren kan ses som andra solar som har plockats ned från himlen. De och figuren kanske blir belysta när den riktiga solen har gått ned.

"Joakim Ojanens skulptur är en fantastisk hyllning till naturen, människorna och Varberg. Vi tror det blir en fin mötesplats att stanna upp vid, mitt i rushen och flödet av resenärer och pendlare”, säger Mariella Sivertstrand, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Varbergs kommun.

2016 var Joakim Ojanen ihop med Oskar Nilsson curator och medverkande i den internationella utställningen ”När mörkret kommer känns allting bra” i Varbergs konsthall. Han berättade då att han hade en bakgrund inom graffitin innan han övergick till keramik.

Konstverket ”Amarcord”

Sedan tidigare är det bestämt att Juri Markkulas abstrakta verk ”Amarcord” görs på den så kallade trågväggen längs perrongen och är tänkt att ”skapa en mental bild av västerhavets färg och ljusskiftningar”.

”Det känns verkligen jättekul att göra detta. Varberg har vissa likheter som kuststad med min hemstad Visby. Havshorisonten, som konstverket ska gestalta, är också min utsikt dagligen från där jag bor. Jag tror att konstverket blir mycket effektfullt på sin plats och i harmoni med den nya stationen”, har Juri Markkula sagt.

ANNONS

”Horisonten – att ta emot en sol”

• Delar ur juryns motivering för att ha valt Joakim Ojanens konstverk:

”Horisonten – att ta emot en sol” tar plats på ett intressant och lekfullt sätt genom att interagera och bli en del av torgets övriga landskapsplanering med grönska och sittplatser. Genom skulpturgruppens olika delar med flera taktila objekt/solar aktiverar verket en större yta och bjuder in förbipasserande att stanna upp och skapar en mötesplats för både barn och vuxna. Den har ett helt eget, personligt uttryck som är, roligt, charmigt, annorlunda, och genom konstverkets placering på den södra delen av torgytan skapas en stor igenkänning från långt håll för förbipasserande på väg till eller från Varbergs nya resecentrum, Trafikplats Varberg”

• 38-årige Joakim Ojanen är född i Västerås och utbildad på Konstfack. Han har ställt ut i bland annat USA, Japan, Tyskland, Frankrike och Grekland, och gjort ett offentligt verk till Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg. Enligt ett pressmeddelande arbetar Ojanen figurativt ”med både måleri och skulptur i olika material – allt ifrån små keramikskulpturer till stora bronser. Figurerna som har en visuell koppling till serier och animerade filmer behandlar olika känslor och hur det är att vara människa”

LÄS MER:Staten söker konstnärer till nya tågstationen

ANNONS